Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Ekonomická nálada podnikateľov a spotrebiteľov sa v apríli zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najviac sa zvýšil optimizmus u podnikateľov v priemysle, obchode, ale aj v stavebníctve a u spotrebiteľov.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa v apríli medzimesačne mierne zlepšila. Úroveň indikátora ekonomického sentimentu (IES) sa zvýšila o 2,5 bodu na hodnotu 106,5. Zlepšili sa hodnotenia štyroch z piatich jeho zložiek. Najviac sa zvýšil optimizmus u podnikateľov v priemysle, obchode, ale aj v stavebníctve a u spotrebiteľov. Pesimizmus prejavili len v službách. V porovnaní s minulým rokom bola ekonomická nálada pozitívnejšia o 3,8 bodu, oproti dlhodobému priemeru sa zlepšila o 0,5 bodu. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ekonomická nálada sa meria piatimi čiastkovými indikátormi, ktoré vyjadrujú očakávania a dôveru podnikateľov v priemysle, stavebníctve, obchode a službách a u spotrebiteľov. Čiastkové indikátory sa pohybujú na stupnici od -100 bodov (maximálne pesimistické odpovede) do +100 bodov (maximálne optimistické odpovede).

Najvyšší rast štatistici zaznamenali u indikátora dôvery v priemysle. Ten v apríli vzrástol o šesť bodov na hodnotu -0,3. Nárast ovplyvnil predovšetkým rast objednávok a rast očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace. Indikátor dôvery v obchode v apríli stúpol oproti marcu o 4,4 bodu na hodnotu 9,7. Respondenti hodnotili pozitívne súčasný trend podnikateľských aktivít a očakávajú zvýšenie počtu požiadaviek na dodávateľov, v oboch prípadoch hlavne v maloobchode v nešpecializovaných predajniach.

Rast zaznamenal aj indikátor dôvery v stavebníctve, ktorý po sezónnej úprave stúpol v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 3,5 bodu na -7,5. K zvýšeniu došlo vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok, predovšetkým v podnikoch realizujúcich špecializované stavebné práce. Pokles, naopak, zaznamenal ŠÚ u indikátora dôvery v službách, a to o tri body na hodnotu 15,3. Najväčšie zníženie dopytu za posledné tri mesiace hlásili umenie, zábava a rekreácia, v nasledujúcich troch mesiacoch občakávajú jeho pokles predovšetkým informácie a komunikácia.

Mierne sa v apríli zvýšila dôvera spotrebiteľov. Pri medzimesačnom raste o 2,4 bodu sa úroveň indikátora spotrebiteľskej dôvery zvýšila na -8,6. Dlhodobý priemer tak prevýšil o 11,6 bodu. Spotrebitelia hodnotili pozitívnejšie všetky štyri zložky indikátora. Očakávajú priaznivejší vývoj nezamestnanosti ako aj finančnej situácie domácností. Zároveň veria v zlepšenie vývoja celkovej hospodárskej situácie a optimistickejší boli aj pri hodnotení očakávanej tvorby úspor.