Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia

Priemyselná produkcia v USA v apríli stagnovala

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Produkciu brzdil najmä výrazný pokles výroby motorových vozidiel, elektrických zariadení a prístrojov. Produkcia v ťažobnom priemysle sa znížila o 0,6 %.

Washington 16. mája (TASR) - Priemyselná produkcia v USA v apríli stagnovala po miernom náraste o 0,1 % v predchádzajúcom mesiaci. Nenaplnili sa tak očakávania analytikov, podľa ktorých mala pokračovať v rase tretí mesiac za sebou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na vo štvrtok zverejnené údaje Federálneho rezervného systému (Fed).

Produkciu brzdil najmä výrazný pokles výroby motorových vozidiel, elektrických zariadení a prístrojov. Produkcia v ťažobnom priemysle sa znížila o 0,6 %, zatiaľ čo produkcia v sektore verejných služieb vzrástla o 2,8 %. V porovnaní s aprílom 2023 bola priemyselná produkcia v USA celkovo nižšia o 0,4 %.

Výrobný sektor v posledných rokoch tlačilo nadol rýchle zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany Fedu, pričom americká centrálna banka stále drží sadzby na vysokej úrovni v rámci boja proti inflácii.