Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, chrípku stúpla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 39.044 prípadov ARO.

Trenčín 29. apríla (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 17. kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 5,4 percenta. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) stúpla o 15,7 percenta. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 39.044 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1350 osôb, čo predstavuje 3,5 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v 17. kalendárnom týždni nahlásili 3238 ochorení, čo predstavuje 8,3 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

V spomínanom období nahlásili prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v 13 výchovno-vzdelávacích zariadeniach.

Úrad v spomínanom týždni nezaznamenal žiaden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Takisto bolo spracovaných desať prípadov ochorenia COVID-19.

Chrípkových ochorení v Trenčianskom kraji minulý týždeň pribudlo


Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili v minulom týždni 2883 akútnych respiračných ochorení (ARO). V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 8,27 percenta. Informovala o tom trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola minulý týždeň v TSK v okrese Ilava, kde dosiahla úroveň 2043 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia chorobnosť - 642 ochorení na 100.000 obyvateľov, bola v Považskobystrickom okrese.

Z celkového počtu respiračných ochorení nahlásili lekári v TSK minulý týždeň 121 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chrípková chorobnosť o 5,92 percenta. Pre chrípku nemuseli prerušiť školskú dochádzku v žiadnej škole a školskom zariadení v TSK.