Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Noc múzeí v Baníckom múzeu sa uskutoční vo všetkých troch prevádzkach

Na snímke budova bansko-hutníckej expozície v Rožňave. Foto: TASR

V Galérii Baníckeho múzea si budú môcť návštevníci okrem prvej stálej Expozície výtvarného umenia regionálnych autorov pozrieť aj ďalšie aktuálne výstavy.

Rožňava 15. mája (TASR) - V netradičných večerných a nočných hodinách bude v sobotu (18. 5.) počas Noci múzeí a galérií otvorené aj Banícke múzeum v Rožňave. Múzejníci pripravili pre návštevníkov sprievodný program vo všetkých troch prevádzkach inštitúcie. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

V Galérii Baníckeho múzea si budú môcť návštevníci okrem prvej stálej Expozície výtvarného umenia regionálnych autorov pozrieť aj ďalšie aktuálne výstavy. Miestna umelkyňa Marta Vajdová v záhrade galérie predstaví techniku maľby olejom, pripravený je tiež workshop Sandry Cseresznyésovej o prekračovaní hraníc cez odtláčanie pečiatok. Po zotmení múzejníci návštevníkov prevedú výstavou V moci noci, ktorá je venovaná sovám žijúcim na Slovensku.

V Zážitkovom centre Sentinel prevedie návštevníkov baníckou expozíciou bývalý baník Ondrej Juhász. "Záujemcovia si budú môcť vyskúšať, ako funguje banská meračská technika a keď sa zotmie, bude pre nich na nádvorí pripravené večerné kino, a to dokument z prostredia baní," priblížila Hermélyi Gecelovská s tým, že v areáli bude premávať aj banský vláčik.

Komentované prehliadky pripravilo múzeum i v priestoroch historickej expozície. Návštevníci si tam budú môcť prezrieť aj nedávno zreštaurovanú pohrebnú prikrývku garbiarskeho cechu a tiež postup jej reštaurovania. Noc múzeí v Baníckom múzeu bude za zvýhodnené jednotné vstupné, ktoré bude platiť pre všetky múzejné expozície.