Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. apríla 2024 - 11.45 h.



Praha - Slovensko zaznamenalo od začiatku roka nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent. Na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín Vyšehradskej štvorky v Prahe to povedal predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar. Podľa neho ide o reakciu na Kyjevom nedávno prijatú novelu mobilizačného zákona.

Na snímke zľava slovenská veľvyslankyňa v ČR Ingrid Brocková a predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe 29. apríla 2024.
Foto: TASR Barbora Vizváryová


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva chce zefektívniť procesy súvisiace so zavádzaním reformy nemocničnej siete. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu novely zákona o kategorizácii ústavnej starostlivosti.



Bratislava - Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k Únii. "Otázkou je iba to, ako dokáže Slovensko prispievať k jej spoločnej prosperite a ako efektívne sa na tejto prosperite podieľať," poznamenal. Slovensko si 1. mája pripomína 20 rokov od vstupu do Únie.



Praha - Správny okamih na prijatie eura, ktorý využilo aj Slovensko, Česká republika premárnila. Uviedla predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová, ktorá však verí, že Česko sa raz stane členom eurozóny. Slovensku sa podľa nej vďaka euru viac darí lákať zahraničných investorov. V súvislosti s 20. výročím vstupu krajín do Európskej únie vyzdvihla nielen ekonomické, ale aj bezpečnostné výhody.



Budapešť - Vstupom Maďarska do Európskej únie pred 20 rokmi sa otvorili väčšie možnosti pre mladých príslušníkov tamojšej slovenskej menšiny študovať na slovenských školách, pričom niektorí na Slovensku aj zostávajú pracovať. Pri príležitosti výročia vstupu do Únie to uviedla predsedníčka Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Alžbeta Hollerová Račková.



Bratislava - Polícia preveruje nahlásenie bomby na súdoch. Podľa bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Jany Šimunkovej oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.



Bratislava - Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov víta zrušenie zvýhodnených predčasných odchodov do dôchodku. Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa zväzu významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava - Zo slovenských lekární sa vyzbieralo od začiatku zberu, teda od 15. apríla, približne 25 ton nespotrebovaných liekov. Odviezli sa zatiaľ z viac ako 180 lekární. Do štyroch mesiacov by sa mali vyzbierať zo všetkých zazmluvnených lekární.



Bratislava - Počet ľudí pracujúcich z domu sa znížil, home office využíva čoraz menej firiem. Firmy zmenili postoj a chcú mať svojich zamestnancov viac na pracovisku, uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská. V roku 2023 pracovalo z domu 12,7 percenta ľudí, čo je oproti roku 2022 pokles o 0,4 percenta.



Bratislava - Jubilejný 30. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film oznámil prvého laureáta jedného z honorárnych ocenení. Je ním rumunský režisér a scenárista Cristi Puiu. Hosťom festivalu bude v jeho úvode a na úvodnom ceremoniáli si ako vôbec prvý rumunský filmový tvorca v histórii podujatia prevezme Zlatú kameru.



Kyjev - Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Londýn - Najväčšie európske banky, ktoré stále pôsobia v Rusku, zaplatili minulý rok Moskve na daniach viac ako 800 miliónov eur. Uviedol to renomovaný hospodársky denník Financial Times, podľa ktorého to názorne ukazuje, ako financujú vojnu na Ukrajine.



Madrid - Španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.



New York - Hokejisti New Yorku Rangers postúpili do semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL. Vo štvrtom štvrťfinále zdolali Washington 4:2 a sériu vyhrali v najkratšom možnom čase. Obranca Capitals Martin Fehérváry, ktorý strelil jeden gól, tak môže posilniť slovenskú reprezentáciu na majstrovstvách sveta.