Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Košickí colníci vrátili zásielky s vyše 42.000 liekmi z krajín mimo EÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Začiatkom mája zistili príslušníci finančnej správy pri colnej kontrole jednej z poštových zásielok 84 balení u nás neregistrovaných liekov určených na liečbu epileptických záchvatov, depresie a poruchy pozornosti.

Košice 14. mája (TASR) - Colný úrad (CÚ) Košice v minulom roku neprepustil prostredníctvom svojej poštovej pobočky viac ako 42.000 kusov liekov, ktoré si súkromné osoby objednali zo štátov mimo Európskej únie, a vrátil ich späť odosielateľom. Najčastejšie zadržané medikamenty mali slúžiť na liečbu ochorenia COVID-19, ďalej anaboliká a lieky na mužskú potenciu. Informovala o tom hovorkyňa CÚ Košice Katarína Daňková.

"Do konca apríla tohto roka putovalo naspäť ďalších 158 poštových zásielok s obsahom viac ako 14.000 kusov tabletiek, gélov, injekčných roztokov a iných liekových foriem. Najviac z vrátených liekov pochádza z Indie, Veľkej Británie a Číny. V zásielkach sa nachádzali liečivá viazané na predpis a bez predpisu v približne rovnakom pomere," uviedla hovorkyňa.

Začiatkom mája zistili príslušníci finančnej správy pri colnej kontrole jednej z poštových zásielok 84 balení u nás neregistrovaných liekov určených na liečbu epileptických záchvatov, depresie a poruchy pozornosti. Colníci upozorňujú verejnosť, že dovoz liekov zo štátov mimo EÚ je umožnený len osobám s potrebným povolením.

"Colné úrady pri zistení dovozu liekov súkromnými osobami bez potrebných povolení majú za úlohu chrániť spotrebiteľa tým, že lieky neodovzdajú adresátovi," skonštatovala Daňková.

Príslušníci finančnej správy sa pri neprepustení zásielok obsahujúcich lieky riadia stanoviskom príslušného orgánu dohľadu, ktorým je Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Pri ich objednávaní z tretích krajín totiž existuje vysoké riziko, že daný prípravok neobsahuje deklarované liečivo alebo obsahuje úplne iné liečivo či rôzne neznáme látky, ktoré sú potenciálnym alergénom a môžu predstavovať vážne zdravotné riziko pre užívateľa. Neexistuje totiž záruka, že takto zakúpené lieky sú bezpečné a pravé. Nízka cena takto objednávaných liekov či ich ľahšia dostupnosť napríklad pri liekoch, ktoré sú v SR iba na predpis, je výsledkom menších požiadaviek na ich kvalitu, účinnosť a bezpečnosť v tretích krajinách. Môže sa tiež stať, že rovnaký liek od rovnakého výrobcu nemá rovnaké zloženie ako na Slovensku.