Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

V Kanade zatkli v prípade vraždy sikhského aktivistu štvrtú osobu

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Kanadská polícia začiatkom mája zatkla v kanadskej provincii Alberta v súvislosti s prípadom troch Indov a uviedla, že v súvislosti s vraždou vyšetruje aj možné napojenie na indickú vládu.

Toronto 12. mája (TASR) – V prípade vraždy sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara bola zatknutá a obvinená štvrtá osoba, vyhlásila v sobotu kanadská polícia. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zatknutým je 22-ročný Amandeep Singh. Polícia ho obvinila z vraždy prvého stupňa a zo sprisahania s cieľom zavraždiť Nijjara.

Singh je občanom Indie a v minulosti žil na rôznych miestach Kanady. V rukách polície skončil pre iné obvinenia zo skutkov, ktoré nesúvisia s prípadom.

Nijjar bol zavraždený vlani, keď ho dvaja maskovaní útočníci zastrelili na parkovisku sikhského chrámu neďaleko Vancouveru. Kanadská polícia začiatkom mája zatkla v meste Edmonton v kanadskej provincii Alberta v súvislosti s prípadom troch Indov a uviedla, že v súvislosti s vraždou vyšetruje aj možné napojenie na indickú vládu.

Prípad vyvolal medzi Kanadou a Indiou diplomatickú roztržku po tom, ako kanadský premiér Justin Trudeau vlani septembri verejne spojil indickú spravodajskú službu so smrťou tohto aktivistu.

Nijjar emigroval do Kanady v roku 1997 a v roku 2015 získal kanadské občianstvo. Počas svojho života podporoval vytvorenie nezávislého štátu pre náboženskú menšinu sikhov vyčleneného z Indie.