Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Zosuvy pôdy v Indonézii spôsobené záplavami zabili najmenej 28 ľudí

Zberač odpadkov prechádza okolo hromady odpadu na skládke v meste Depok na predmestí Jakarty v Indonézii. Piatok, 10. mája 2024. Foto: TASR/AP

Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB) vydal vyhlásenie, že povodne od sobotného večera spôsobili bahenné záplavy v piatich okresoch kraja Tanah Datar.

Jakarta 12. mája (TASR) - Silný dážď spôsobil v indonézskej provincii Západná Sumatra zosuvy pôdy, v dôsledku ktorých prišlo o život najmenej 28 ľudí. Štyria sú stále nezvestní, uviedli v nedeľu miestne úrady. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

Informáciu pre agentúru Reuters potvrdil aj šéf záchranných zložiek v provincii Abdul Malik. Agentúra DPA s odvolaním sa na ten istý zdroj pred tým hlásila 12 obetí.

Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB) vydal vyhlásenie, že povodne od sobotného večera spôsobili bahenné záplavy v piatich okresoch kraja Tanah Datar.

Národná pátracia a záchranná agentúra (BASARNAS) uviedla, že záplavy a zosuvy pôdy a laháru, čiže zmesi sopečného popola a vody, zasiahli kraje Agam a Tanah Datar, ktoré sa nachádzajú pod aktívnou sopkou Marapi.

Úrad BNPB uviedol, že podľa najnovších informácií záplavy poškodili 84 obytných jednotiek a 16 mostov a dodal, že na miesto už bola vyslaná ťažká mašinéria, ktorá urýchli odpratávanie nánosov a opravu cestnej komunikácie, dodáva Reuters. "Dnes budeme pokračovať v pátraní v oboch krajoch," skonštatoval Malik.

Úrady vyslali aj tímy záchranárov a gumové člny, aby pátrali po nezvestných a prepravovali ľudí do evakuačných centier, ktoré miestna vláda zriadila v oboch okresoch.