Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Lučenec získal vyše 90.000 eur na revitalizáciu Kubínyiho námestia

Na snímke primátorka Lučenca Alexandra Pivková. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Na Kubínyiho námestí sa v súčasnosti nachádza nápis #LUČENEC, v rámci projektu bude pred ním vytvorená prezentácia lokálnych hornín vo forme skalky.

Lučenec 27. marca (TASR) - Mesto Lučenec získalo vyše 90.000 eur na revitalizáciu Kubínyiho námestia, cieľom samosprávy je urobiť námestie zelenším a atraktívnejším pre obyvateľov i návštevníkov mesta. Súčasťou projektu má byť aj prezentácia lokálnych hornín ako pripomienka bratov Kubínyiovcov, vedcov, po ktorých je námestie pomenované. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Samospráva v rámci projektu počíta s odstránením asfaltovej plochy. Ponechané chodníky pre peších budú dláždené pôvodným lokálnym kameňom, takzvanými mačacími hlavami, ktoré boli odstránené z rôznych plôch v rámci mesta pri iných rekonštrukciách. Pribudnúť má i nová výsadba, ktorá bude koncipovaná tak, aby kvety kvitli od jari až do jesene.

"Cieľom projektu je priniesť návštevníkom tohto miesta kúsok prírody do centra mesta. Samozrejme, všetko je riešené pre potreby ľudí, ale veľký dôraz bude pri obnove kladený aj na prírodnú pestrosť a rozmanitosť. Prostredníctvom revitalizácie Kubínyiho námestia vznikne uprostred historického centra mesta zelená oáza, ktorá bude v kontraste s ruchom mesta," uviedla primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Na Kubínyiho námestí sa v súčasnosti nachádza nápis #LUČENEC, v rámci projektu bude pred ním vytvorená prezentácia lokálnych hornín vo forme skalky. Má ísť o pripomienku bratov Kubínyiovcov, po ktorých je námestie pomenované. "Augustín a František Kubínyiovci boli v 19. storočí významnými zberateľmi a vedcami, venovali sa najmä prírodným vedám, geológii, mineralógii, paleontológii, botanike, zaujímali sa o numizmatiku, archeológiu, filozofiu. Boli členmi viacerých vedeckých spoločností v Uhorsku i iných európskych krajinách," priblížila Baboľová.

Na revitalizáciu Kubínyiho námestia získala samospráva približne 93.600 eur v rámci výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, sumou 5000 eur na projekt prispela aj Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť. Celkové náklady na samotné práce mesto odhaduje na vyše 124.000 eur, projekt chce realizovať v tomto roku.