Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Basketbal

Jokič získal tretíkrát cenu pre najužitočnejšieho hráča profiligy

Stredopoliar Denveru Nuggets Nikola Jokič počas druhého zápasu druhého kola play-off basketbalovej NBA proti Minnesote Timberwolves v pondelok 6. mája 2024 v Denveri. Foto: TASR/AP

Jokič dostal predtým cenu pre najužitočnejšieho hráča aj v rokoch 2021 a 2022. Vlani si ju prebral Joel Embiid z Philadelphie a Jokič skončil druhý.

New York 9. mája (TASR) - Srbský basketbalista Nikola Jokič z Denveru Nuggets získal tretíkrát za uplynulé štyri roky cenu pre najužitočnejšieho hráča (MVP) základnej časti NBA. V hlasovaní zámorských novinárov dostal 926 bodov a predstihol Shai Gilgeousa-Alexandra z tímu Oklahoma City (640) a Luku Dončiča z Dallasu Mavericks (566).

"Predovšetkým musím spomenúť mojich spoluhráčov, pretože bez nich by by som nedokázal nič. Tréneri, hráči, lekári, všetko je to jeden veľký kruh a bez nich všetkých by som nebol tým, kým som,"
zdôraznil 29-ročný Jokič, ktorý sa stal deviatym hráčom v histórii s aspoň tromi oceneniami MVP súťaže. Kareem Abdul-Jabbar drží rekord so šiestimi cenami, Michael Jordan a Bill Russell vyhrali hlasovanie päťkrát a Wilt Chamberlain i LeBron James štyrikrát. Rovnako ako Jokič si tri víťazstvá v ankete pripísali Larry Bird, Magic Johnson a Moses Malone.

Jokič dostal predtým cenu pre najužitočnejšieho hráča aj v rokoch 2021 a 2022. Vlani si ju prebral Joel Embiid z Philadelphie a Jokič skončil druhý. Srb tentoraz figuroval na všetkých 99 hlasovacích lístkoch, 79 novinárov ho zaradilo na prvé miesto. V tejto sezóne zaznamenal priemer 26,4 bodu, 12,4 doskoku and 9 asistencií na zápas. Vlani sa s Denverom tešil z triumfu v play off NBA, teraz jeho tím prehráva v semifinále Západnej konferencie s Minnesotou Timberwolves 0:2 na zápasy. "Cenu MVP by si zaslúžilo viacero hráčov a medzi nimi vždy rozhodujú iba maličkosti," uviedol Jokič, ktorý si až 25-krát v tejto sezóne pripísal v zápase tzv. triple-double.

Šiestykrát za sebou vyhral cenu MVP hráč, ktorý sa narodil mimo USA. Keďže druhý skončil Kanaďan Gilgeous-Alexander, tretí Slovinec Dončič a na štvrtom mieste Jannis Antetokunmpo z Grécka, prvýkrát v 69-ročnej histórii hlasovania skončili na prvých štyroch miestach výlučne basketbalisti bez amerického pasu.