Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 22. november 2024Meniny má Cecília
< sekcia Ekonomika

Agrokomora: Africký mor brzdí predaj ošípaných aj bravčoviny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Od 20. augusta platí povinnosť umiestňovať na bravčovom mäse špeciálnu štvorcovú pečiatku, ktorá hovorí o pôvode zdravého bravčového mäsa a zdravých ošípaných z infikovaných oblastí východného SR.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Africký mor ošípaných (AMO) naplno ukazuje dôsledky šíriacej sa nákazy aj u chovateľov, ktorí majú zdravé zvieratá, len ich chovajú v infikovaných oblastiach. Chovatelia z týchto regiónov majú totiž už niekoľko týždňov výrazne sťažený predaj svojich zdravých ošípaných a mäsa z neho. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Zdôraznila, že od 20. augusta platí podľa mimoriadneho núdzového opatrenia povinnosť umiestňovať na bravčovom mäse špeciálnu štvorcovú pečiatku, ktorá hovorí o pôvode zdravého bravčového mäsa a zdravých ošípaných z infikovaných oblastí východného Slovenska. Výrobky označené štvorcovou pečiatku musia byť umiestňované výlučne na slovenskom trhu. K dnešnému dňu môžu ošípané z infikovaných oblastí pre nákazu AMO porážať len dva bitúnky, ktoré majú certifikáciu. Oba sa nachádzajú v okrese Trebišov.

Upozornila, že takýto prísny režim už niekoľko týždňov robí výrazné problémy slovenským chovateľom ošípaných. Nielenže majú obmedzené možnosti, kde porážať zdravé ošípané. Predsudky spotrebiteľov voči mäsu označeného štvorcovou pečiatkou, hoci je jeho 100-percentná bezpečnosť potvrdená veterinármi, však ešte viac znižujú záujem o zdravé slovenské bravčové mäso, pochádzajúce z východu Slovenska.

"Všetci veľkí chovatelia zvierat nevedia, čo s ošípanými. Ich predaj je výrazne spomalený. Zvieratá ostávajú na farmách, priberajú na váhe a my nevieme, čo s nimi, namiesto toho, aby sme ich predávali odberateľom na porážku a spracovanie. Len za jeden mesiac sa nám nahromadili stovky kusov nepredaných ošípaných. Straty rátame v desiatkach tisícoch eur. Zvieratá sú pritom zdravé a mäso bezpečné na konzum," povedal člen predstavenstva SPPK Alexander Palágyi.

Podľa Palágyiho je pre chovateľov mimoriadne dôležité, aby sa u spotrebiteľa nevytvoril pocit, že kupuje infikované mäso. Toto mäso je totiž veterinármi a laboratórnymi testami preverené a zdravotne vyhovujúce a bezpečné. Chovatelia preto chcú, aby sa nariadenie o používaní štvorcovej pečiatky zrušilo.

Holéciová dodala, že o výraznom spomalení odbytu ošípaných už v polovici septembra informovali chovatelia aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR.