Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom sektore služieb sa v apríli spomalila

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Index nákupných manažérov (PMI) pre čínsky sektor služieb v apríli klesol na 52,5 bodu z marcovej hodnoty 52,7 bodu.

Peking 6. mája (TASR) - Aktivita v čínskom sektore služieb sa v apríli spomalila. Nové objednávky však pribúdali rýchlejším tempom a výrazne sa zlepšila aj nálada medzi podnikateľmi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnené výsledky prieskumu spoločností Caixin a S&P Global.

Index nákupných manažérov (PMI) pre čínsky sektor služieb v apríli klesol na 52,5 bodu z marcovej hodnoty 52,7 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu, sa udržal 16. mesiac po sebe.

Druhá najväčšia svetová ekonomika rástla v prvom štvrťroku rýchlejšie, než sa očakávalo, stále však čelí mnohým problémom vrátane dlhotrvajúceho poklesu na realitnom trhu a slabého domáceho dopytu. Celkový objem nových objednávok v sektore služieb dosiahol najvyššiu úroveň od mája minulého roka, zatiaľ čo oživenie zahraničného dopytu a turizmu pomohli zvýšiť tempo rastu nových exportných objednávok na najvyššiu úroveň za posledných desať mesiacov. To sa prejavilo aj na podnikateľskej dôvere, pričom ich výhľad do nasledujúcich 12 mesiacov bol najoptimistickejší od začiatku tohto roka.