Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom stavebníctve je naďalej v útlme

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Index nákupných manažérov pre nemecký stavebný sektor dosiahol v apríli 37,5 bodu oproti marcovej úrovni 38,3 bodu.

Berlín 7. mája (TASR) - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore pokračovala v útlme aj na začiatku 2. štvrťroka, čo znamená, že rast nezaznamenala už dva roky. Poukázali na to výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. Informoval o tom portál RTTNews.

Index nákupných manažérov pre nemecký stavebný sektor dosiahol v apríli 37,5 bodu oproti marcovej úrovni 38,3 bodu. Znamená to ďalšie zrýchlenie už aj tak výrazného poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Stavebníctvo v Nemecku je v útlme už dva roky, keď naposledy zaznamenalo rast v marci 2022.

Pod ďalšie zhoršenie situácie v sektore sa minulý mesiac najviac podpísal segment bytovej výstavby. Ten zaznamenal z troch sledovaných segmentov najvýraznejší pokles aktivity. Opätovne klesla aktivita aj v oblasti komerčných stavieb zahrnujúcich sklady, obchody a kancelárske priestory, pričom tempo poklesu bolo približne rovnaké ako v marci. Naďalej klesá aj aktivita v oblasti inžinierskych stavieb. Pokles v tomto sektore bol najvýraznejší za štyri mesiace.