Podľa Združenia hotelierov a majiteľov reštaurácií reštauráciám a hotelom môže trvať aj desať rokov, kým po brexite nahradia zamestnancov z krajín EÚ domácou pracovnou silou.
Autor TASR
,aktualizované Londýn 18. marca (TASR) - Britské hotely a reštaurácie majú veľké obavy z plánovaného obmedzenia migrácie pracovnej sily z Európskej únie (EÚ) po brexite. Združenie hotelierov a majiteľov reštaurácií (BHA) preto upozornilo, že ak im vláda v Londýne nedovolí ponechať si zamestnancov z EÚ, niektoré podniky v tomto odvetví môžu skrachovať.
Podľa združenia, reštauráciám a hotelom môže trvať aj desať rokov, kým po brexite nahradia zamestnancov z krajín EÚ domácou pracovnou silou. Obyvatelia Británie nemajú totiž záujem o nekvalifikované a slabo platené miesta v tomto odvetví služieb. A keď firmy tieto pozície nebudú môcť obsadiť ľuďmi z EÚ, vážne to naruší ich prevádzku. Napríklad sieť reštaurácií Pret a Manger uviedla, že z 50 žiadostí o prácu je zvyčajne len jedna z Británie.
Andrea Warehamová, šéfka osobného oddelenia siete Pret členom hospodárskeho výboru britského parlamentu povedala, že až 65 % zamestnancov spoločnosti pochádza z ostatných štátov EÚ (bez Británie). A aj keby firma zvýšila mzdy, nepriláka dosť ľudí z domáceho trhu práce, aby nahradila všetkých cudzincov.
Nadia Amatová z Talianska práve skončila štúdium ekonómie a do Londýna si prišla zlepšiť angličtinu. Je tiež jednou z uchádzačiek o miesto v sieti reštaurácií Pret a tiež v konkurenčnej Cafe Nero.
“Myslím, že je to dobrá práca," vyhlásila Amatová, podľa ktorej v Taliansku sa pozícia baristu nepovažuje za zlé miesto. Dodala, že jej hlavným cieľom je zlepšiť si angličtinu, a čo bude ďalej, zatiaľ nerieši.
Pred štyrmi rokmi, keď sieť reštaurácií Pret čelila kritike, že zamestnáva málo Britov, vytvorila špeciálny program pre absolventov škôl, ktorí nemali záujem pokračovať ďalej v štúdiu, a dokonca znamenala v tomto smere istý úspech. Ale teraz, keď jej hrozí, že dve tretiny z celkového počtu 7500 zamestnancov môžu po brexite odísť, ani špeciálny program nestačí a hrozia jej vážne problémy.
Združenie BHA preto vyzýva vládu, aby v rámci avizovanej podpory technických odborov, ktoré budú vychovávať kvalifikovanú pracovnú silu pre potreby britských tovární, zvážila aj podporu iných odborov, napríklad prípravu budúcich zamestnancov pre reštaurácie a hotely.
A dovtedy by mala umožniť reštauráciám a hotelom, aby aj ďalej zamestnávali na nižších pozíciách ľudí z EÚ, inak im hrozí bankrot.
Podľa združenia, reštauráciám a hotelom môže trvať aj desať rokov, kým po brexite nahradia zamestnancov z krajín EÚ domácou pracovnou silou. Obyvatelia Británie nemajú totiž záujem o nekvalifikované a slabo platené miesta v tomto odvetví služieb. A keď firmy tieto pozície nebudú môcť obsadiť ľuďmi z EÚ, vážne to naruší ich prevádzku. Napríklad sieť reštaurácií Pret a Manger uviedla, že z 50 žiadostí o prácu je zvyčajne len jedna z Británie.
Andrea Warehamová, šéfka osobného oddelenia siete Pret členom hospodárskeho výboru britského parlamentu povedala, že až 65 % zamestnancov spoločnosti pochádza z ostatných štátov EÚ (bez Británie). A aj keby firma zvýšila mzdy, nepriláka dosť ľudí z domáceho trhu práce, aby nahradila všetkých cudzincov.
Nadia Amatová z Talianska práve skončila štúdium ekonómie a do Londýna si prišla zlepšiť angličtinu. Je tiež jednou z uchádzačiek o miesto v sieti reštaurácií Pret a tiež v konkurenčnej Cafe Nero.
“Myslím, že je to dobrá práca," vyhlásila Amatová, podľa ktorej v Taliansku sa pozícia baristu nepovažuje za zlé miesto. Dodala, že jej hlavným cieľom je zlepšiť si angličtinu, a čo bude ďalej, zatiaľ nerieši.
Pred štyrmi rokmi, keď sieť reštaurácií Pret čelila kritike, že zamestnáva málo Britov, vytvorila špeciálny program pre absolventov škôl, ktorí nemali záujem pokračovať ďalej v štúdiu, a dokonca znamenala v tomto smere istý úspech. Ale teraz, keď jej hrozí, že dve tretiny z celkového počtu 7500 zamestnancov môžu po brexite odísť, ani špeciálny program nestačí a hrozia jej vážne problémy.
Združenie BHA preto vyzýva vládu, aby v rámci avizovanej podpory technických odborov, ktoré budú vychovávať kvalifikovanú pracovnú silu pre potreby britských tovární, zvážila aj podporu iných odborov, napríklad prípravu budúcich zamestnancov pre reštaurácie a hotely.
A dovtedy by mala umožniť reštauráciám a hotelom, aby aj ďalej zamestnávali na nižších pozíciách ľudí z EÚ, inak im hrozí bankrot.