Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Dijsselbloem dúfa, že zostane šéfom Euroskupiny

Jeroen Dijsselbloem Foto: TASR/AP

Dijsselbloem sa v súboji o post šéfa Euroskupiny stretne so španielskym ministrom hospodárstva Luisom de Guindosom.

Amsterdam 9. marca (TASR) - Šéf Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem, ktorému v júni vyprší mandát, dúfa, že svoj post obháji a zostane vo funkcii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dijsselbloem je zároveň holandským ministrom financií. Podľa doterajších pravidiel sa totiž predsedom Euroskupiny stáva vždy jeden z ministrov financií z regiónu, ktorý zaviedol euro, a to na obdobie 2,5 roka. Ale niektorí kritici považujú vykonávanie oboch funkcií za nadmernú záťaž. Navrhujú, aby predseda združenia zastával len tento jeden post a jeho mandát sa predĺžil na päť rokov.

Dijsselbloem sa v súboji o post šéfa Euroskupiny stretne so španielskym ministrom hospodárstva Luisom de Guindosom.

Význam Euroskupiny, a tým aj jej šéfa, vzrástlo od dlhovej krízy, keďže má kľúčovú úlohu pri rozhodovaní o finančnej pomoci, kontroluje dodržiavanie podmienok a rozhoduje aj o uvoľnení splátok zo záchranných balíkov.

Dijsselbloem v rozhovore pre noviny De Volkskrant vyhlásil, že si užíva post šéfa Euroskupiny, ktorý zastáva od januára 2013 a rád by vo svojej práci pokračoval.

No jeho znovuzvolenie ohrozujú aj regionálne, provinčné voľby, ktoré sa v Holandsku konajú 18. marca. Prieskumy totiž naznačujú, že vládna koalícia na čele s premiérom Markom Rutteom skončí v 75-člennom Senáte o menšinové zoskupenie, a to môže viesť k pádu vlády. Dijsselbloem by tak prišiel o kreslo ministra financií a nemohol by sa uchádzať o post šéfa Euroskupiny.