Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Eurofondy výrazne pomohli pri obnove zámku vo Vígľaši

Zámok Vígľaš, archívne foto Foto: FB

Ruiny zámku odkúpil od obce súkromný investor – spoločnosť Zámok Vígľaš v roku 2007, keď sa začal realizovať aj projekt jeho obnovy pod dohľadom odborníkov z pamiatkového úradu.

Vígľaš 17. mája (TASR) - Jeden z najvyšších príspevkov, ktoré sa podarilo získať vlastníkom slovenských kultúrnych pamiatok v uplynulom plánovacom období 2007 - 2013 z eurofondov, bol grant na rekonštrukciu zámku vo Vígľaši v okrese Detva. Celkové náklady na jeho obnovu a prestavbu na štvorhviezdičkový zámocký hotel, dosiahli zhruba 16 miliónov eur, z nich približne 6 miliónov eur bolo financovaných z prostriedkov EÚ.

Ruiny zámku odkúpil od obce súkromný investor – spoločnosť Zámok Vígľaš v roku 2007, keď sa začal realizovať aj projekt jeho obnovy pod dohľadom odborníkov z pamiatkového úradu. V roku 2009 sa začala obnova hradného opevnenia, priľahlých bášt a zámockého objektu. Rozsiahla rekonštrukcia bola ukončená v septembri 2013 a začiatkom septembra 2014 bol slávnostne otvorený ako kongresový hotel The Grand Vígľaš.

Objekt je zapísaný v zozname Národných kultúrnych pamiatok. Prvé nádvorie je prístupné širšej verejnosti, druhé je vyhradené pre ubytovaných hostí. Obľúbené sídlo piatich uhorských kráľov si môže každý pozrieť so sprievodom a odborným výkladom trikrát denne. Návštevníci môžu vidieť aj zbierku zbraní v rytierskych sálach a na chodbách, či obchod so suvenírmi spolu s výstavou fotografií z rekonštrukcie na vstupnom nádvorí.

Zámok sa vlani stal víťazom celoštátnej verejnej súťaže Stavba roka v kategórii Cena verejnosti 2014. U hlasujúcich zavážila najmä rekonštrukčná premena zámku. Objekt sa prakticky z ruiny zmenil v priebehu niekoľkých rokov na nepoznanie.