Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Farmaceutický koncern BioNTech sa v 1. kvartáli prepadol do straty

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spoločnosť BioNTech v pondelok zverejnila, že za 1. kvartál zaznamenala čistú stratu 315,1 milióna eur, čo na akciu predstavuje 1,31 eura.

Berlín 6. mája (TASR) - Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech zaznamenala v 1. štvrťroku tohto roka stratu vyše 315 miliónov eur, pod čo sa podpísal prepad tržieb o viac než 85 %. Napriek tomu však firma ponechala výhľad celoročných tržieb nezmenený, keďže s ich zotavením počíta ku koncu roka. Informoval o tom portál RTTNews.

Spoločnosť BioNTech v pondelok zverejnila, že za 1. kvartál zaznamenala čistú stratu 315,1 milióna eur, čo na akciu predstavuje 1,31 eura. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka vykázala zisk 502,2 milióna eur (2,05 eura/akcia).

Výsledky ovplyvnil vývoj tržieb, ktoré sa prepadli o 85,34 %. Dosiahli 187,6 milióna eur, zatiaľ čo pred rokom tržby spoločnosti BioNTech predstavovali 1,28 miliardy eur. Dôvodom bol prudký celosvetový pokles dopytu po vakcínach proti ochoreniu COVID-19, ktoré patrili k ťahúňom tržieb firmy v období pandémie nového koronavírusu.

Napriek nepriaznivým výsledkom za 1. štvrťrok BioNTech potvrdil odhad tržieb na celý rok 2024. Aj naďalej očakáva, že sa budú pohybovať v rozmedzí od 2,5 miliardy do 3,1 miliardy eur. Veľké nádeje vkladá firma do posledných mesiacov roka, v ktorých by mala vygenerovať zhruba 90 % z celoročných tržieb.