Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Fondu rozvoja bývania by malo pribudnúť do rozpočtu 118 mil. eur

Na snímke rozostavané nájomné byty, ilustračné foto Foto: TASR František Iván

Rozpočet Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na tento rok by sa mal navýšiť o viac ako 118 miliónov eur na približne 292 miliónov eur.

Bratislava 24. februára (TASR) – Rozpočet Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na tento rok by sa mal navýšiť o viac ako 118 miliónov eur na približne 292 miliónov eur. Rozhodla o tom dnes Rada ŠFRB pod vedením štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Františka Palka. Zmenu musí ešte schváliť vláda.

Ako TASR informoval hovorca ŠFRB Rastislav Lackovič, asi 103,5 milióna eur by malo pribudnúť do jeho rozpočtu z projektu Jessica II v rámci dočerpania eurofondov na roky 2007 až 2013. Ďalších 14,5 milióna eur by mal získať zo zostatku finančných prostriedkov z predchádzajúcich rokov. Na podporu bývania v roku 2015 by tak mal mať štátny fond k dispozícii celkovo vyše 292,5 milióna eur namiesto pôvodne navrhovaných 174,5 milióna eur.

"Uvedené financie sa použijú na obnovu bytových domov vo forme zateplenia, odstránenia systémových porúch, výmenu výťahov, výmenu spoločných rozvodov, vybudovanie bezbariérových prístupov. Navýšením rozpočtu ŠFRB podporí obnovu ďalších 22.000 bytových jednotiek," priblížil Lackovič.

Štátny fond rozvoja bývania zabezpečuje podporu v oblasti bytovej politiky a zefektívnenia existujúceho systému podpory bývania, ktorá sa realizuje v prevažnej miere formou poskytovania výhodných dlhodobých úverov. Slúži najmä na vytváranie výhodných podmienok pre obstarávanie nájomného bývania pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, cielenú obnovu bytového fondu, zvýšenie efektívnosti podpory bývania a využitie prostriedkov štrukturálnych fondov Európskej únie.