Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Lajčák chce ekonomických diplomatov tam, kde naši podnikatelia

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák Foto: TASR/Štefán Puškáš

"Ekonomická diplomacia by mala byť moderná, profesionálna, ale najmä by mala zohľadňovať reálne záujmy a potreby našich podnikateľských subjektov," tvrdí minister.

Bratislava 21. júna (TASR) - Cieľom dnešného okrúhleho stola, na ktorom sa zúčastnil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák so zástupcami Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, štátnej správy a podnikateľskej sféry, bola diskusia nastavení optimálneho modelu slovenskej ekonomickej diplomacie. Na dnešnom brífingu to povedal šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.

Dnešných 49 ekonomických diplomatov má podľa neho za sebou dobré výsledky, to však neznamená, že model ich využitia je optimálny. "Ekonomická diplomacia by mala byť moderná, profesionálna, ale najmä by mala zohľadňovať reálne záujmy a potreby našich podnikateľských subjektov," povedal minister s tým, že dnes partnerom predložil dokument o tom, ako by podľa neho mala v budúcnosti ekonomická diplomacia vyzerať.

"Sústreďujeme sa na tri elementy. Ten prvý je nastavenie správneho modelu ekonomickej diplomacie tak, aby každý relevantný hráč mal naň vplyv, druhý je zmena siete ekonomických diplomatov a tretí element celého procesu je element prípravy a vzdelávania ľudí, ktorí budú vykonávať úlohy ekonomických diplomatov," dodal minister.

Ekonomická diplomacia je podľa šéfa rezortu na Ministerstve zahraničných vecí (MZV) SR považovaná za celoplošnú prioritu celej zahraničnej služby. V snahe nastaviť jej efektívny model preto rezort diplomacie komunikuje s ďalšími ministerstvami a im podriadenými inštitúciami, ako aj so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou, či s hlavnými zamestnávateľskými a priemyselným zväzmi v SR.