Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo práce pripravuje reformu financovania sociálnych služieb

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) prichádza na 11. rokovanie vlády SR v Bratislave 10. januára 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

Nedostatok opatrovateľov je dlhodobý problém a rezort práce ho má záujem riešiť.

Bratislava 15. februára (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravuje reformu financovania sociálnych služieb. Mala by platiť od 1. januára 2026. Nedostatok opatrovateľov je dlhodobý problém a rezort práce ho má záujem riešiť. Pre TASR to uviedlo MPSVR v reakcii na výzvu opozičného KDH pre ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD), aby mali opatrovatelia odložené odvody.

"Rezort práce spustil nový projekt za 100 miliónov eur, ktorým podporí domácu opatrovateľskú službu. Týka sa to verejných i neverejných poskytovateľov. V projekte im poskytneme príspevok na mzdu, ktorý predstavuje takmer dvojnásobok oproti výške príspevku v posledných rokoch," uviedlo ministerstvo.

Dotácia má podľa rezortu pomôcť poskytovateľom so mzdovými nákladmi na opatrovateľov. Je to však dočasné riešenie, kým nebude platná reforma financovania sociálnych služieb. V rámci jej prípravy bola podľa MPSVR SR prvýkrát prizvaná aj Komora opatrovateliek Slovenska.

Odpustenie odvodov by podľa KDH mohlo pomôcť najmä neverejným poskytovateľom a tiež opatrovateľom, ktorí majú nízky plat a pracujú v ťažkých podmienkach.

"Zákon o sociálnych službách definuje opatrovateľskú službu ako službu, ktorú má poskytovať predovšetkým samospráva. Zažívame však to, že, paradoxne, cyklicky sa táto služba financuje hlavne z eurofondov, čo je nesystémové," uviedla poslankyňa Andrea Turčanová (KDH) s tým, že zákon na jednej strane dáva povinnosť obciam, no neposkytuje im financie na realizáciu. Takmer z 2900 obcí podľa Turčanovej túto službu poskytuje ledva 400 z nich.