Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Na rozvoj vidieka môže štát využiť viac ako 1,54 miliardy eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Program má pomôcť približne 1250 poľnohospodárskym a 400 potravinárskym podnikom, 600 mladým poľnohospodárom a 330 malým rodinným poľnohospodárskym podnikom.

Bratislava 17. mája (TASR) – Posilnenie poľnohospodárstva a lesného hospodárstva na Slovensku podporí Európska únia v nasledujúcich siedmich rokoch sumou viac ako 1,54 miliardy eur. Toľko totiž schválila pre Program rozvoja vidieka v programovom období 2014 až 2020 z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka. Vrátane zdrojov zo štátneho rozpočtu bude možné na tento účel využiť celkovo vyše 2 miliardy eur.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán stanovilo pre program tri hlavné ciele – konkurencieschopnosť poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva, udržateľné využívanie prírodných zdrojov a opatrenia v oblasti klímy, a tiež vyvážený územný rozvoj vidieckej ekonomiky.

"Tie sa budú napĺňať prostredníctvom opatrení zameraných na podporu poľnohospodárskych a lesníckych podnikov cez investície do hmotného majetku, podporu podnikania a investícií do lesných technológií vrátane preventívnych opatrení pre poľnohospodársku pôdu a lesy. Podpora je orientovaná hlavne na tvorbu pracovných miest, zvýšenie konkurencieschopnosti a podporu živočíšnej a špecializovanej rastlinnej výroby," priblížil rezort pôdohospodárstva.

Program má pomôcť približne 1250 poľnohospodárskym a 400 potravinárskym podnikom, 600 mladým poľnohospodárom a 330 malým rodinným poľnohospodárskym podnikom. Má ambíciu prispieť k vytvoreniu zhruba 2000 pracovných miest.

Medzi priority patria aj agro-environmentálne aktivity, ochrana biotopov, zachovanie typických krajinných prvkov a ochrana životného prostredia. Európske prostriedky sa dajú zároveň použiť na posilnenie pozície farmárov v potravinovom reťazci, spoločné spracovanie a predaj, skrátenie potravinového reťazca a zriadenie záručných fondov.

Prvé výzvy budú podľa hovorcu rezortu Petra Hajnalu zverejnené na webe Pôdohospodárskej platobnej agentúry už tento mesiac. Pôjde o výzvy zamerané na investície týkajúce sa infraštruktúry a prístupu k lesnej pôde a investície do rozvoja lesných oblastí a zlepšenia životaschopnosti lesov.