Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Niektorým zariadeniam sociálnych služieb zvýšia príspevok o 7 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Zariadenia šiesteho stupňa, ktoré poskytujú pobytovú formu, dostanú mesačný finančný príspevok vo výške 725 eur, čo je o 47 eur viac oproti súčasnosti.

Bratislava 12. júna (TASR) - Niektoré zariadenia podmienené odkázanosťou a zariadenia krízovej intervencie, teda nocľahárne, dostanú na miesto v zariadení o 7 % viac oproti súčasnej výške finančného príspevku. Vyplýva to z uznesenia, ktorým sa ustanovuje výška finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v niektorých druhoch zariadení sociálnych služieb na rok 2023, ktoré v pondelok schválila vláda. Predkladateľkou bola ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková.

"Medziročná valorizácia výšky finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach podmienených odkázanosťou na rok 2023 dostatočnou mierou nereaguje na medziročný nárast miery inflácie v dôsledku pretrvávajúcej mimoriadnej situácie v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine spojenej so zvýšením cien výrobkov, tovarov a služieb, ktorá sa zvlášť nepriaznivo prejavuje aj v prevádzkových podmienkach poskytovania sociálnych služieb v zariadeniach sociálnych služieb," uvádza sa v dôvodovej správe.

Zariadenia druhého stupňa sociálnych služieb pre fyzické osoby, ktoré sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby, a pre fyzické osoby, ktoré dovŕšili vek potrebný na nárok na starobný dôchodok, na rok 2023 dostanú na mesiac na miesto pri pobytovej forme 138 eur oproti súčasnému finančnému príspevku 129 eur. Pri poskytovaní ambulantnej formy sociálnej služby dostanú zariadenia druhého stupňa 92 eur oproti súčasným 86 eurám. Zariadenia šiesteho stupňa, ktoré poskytujú pobytovú formu, dostanú mesačný finančný príspevok vo výške 725 eur, čo je o 47 eur viac oproti súčasnosti.

Nocľahárňam, útulkom, domovom na polceste a zariadeniam núdzového bývania sa zvýši príspevok zo súčasných 273 eur na 292 eur na mesiac. Výška finančného príspevku na miesto v zariadení týchto sociálnych služieb je na celý rozpočtový rok vo výške 3390 eur. Nariadenie nadobudne účinnosť od 1. júla.