Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Odborári chcú od novej vlády vyššie príspevky na štátnych poistencov

Foto: TASR/AP

SOZ ZaSS voči požadujú od novej vlády zaviesť elektronické zdravotníctvo.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Odborári zo Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) navrhujú novej vláde zvýšiť platbu štátu za svojich poistencov.

Reagovali tak na výzvu strany Smer-SD sociálnym partnerom, aby prispeli do programového vyhlásenia vlády svojimi návrhmi. Informoval o tom dnes po konferencii EPSU v Bratislave predseda SOZ ZaSS Anton Szalay.

Podľa neho už predchádzajúca Ficova vláda mala vo svojom programovom vyhlásení, že bude platiť za poistencov štátu 5 %. Svoj záväzok ale plnila len počas obdobia štyroch mesiacov. "No skutočnosť bola, že bola platba 4,78 %. Včera končiaca vláda vedela, že je nedostatok financií a napriek všetkému znížila platbu na 4,32 % z vymeriavacieho základu, čo bol prepad o približne 126 miliónov eur," skonštatoval Szalay. Ako dodal, v rámci roka 2012 sa platby znížili na 4,04 %, čo je pokles o ďalších 100 miliónov eur. "Ak by tam tie prostriedky boli, určite by sa aj nemocnice a poisťovne mohli správať inak," podotkol.

Ďalšími požiadavkami SOZ ZaSS voči novej vláde bolo zaviesť elektronické zdravotníctvo a takisto aby sa nedialo to, že sa budú upravovať platy a prijímať zákony len na základe tlaku niektorej skupiny zamestnancov. Szalay to považuje za nesystémové a tak žiada vytvoriť legislatívnu normu, ktorá by zabezpečovala minimálne odmeňovanie pre zamestnancov v zdravotníctve. Zákon by mal byť jednotný pre všetkých pracovníkov bez ohľadu na miesto pracoviska.

V rámci sociálnych služieb žiada SOZ ZaSS prepojenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb a napojenie na zdravotné poisťovne. "Pretože tam sa tie výkony uskutočňujú, ale nikto ich neuhrádza," upozornil Szalay. Podľa neho mala síce tento krok v pláne Radičovej vláda, no po jej páde bola táto zmena v zákone zastavená.