Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Ekonomika

PAS: Prezident SR pomôže presadiť opatrenia na potláčanie korupcie

Prezident SR Ivan Gašparovič (vľavo) prijal v Prezidentskom paláci predstaviteľov Podnikateľskej aliancie Slovenska na čele s prezidentom a predsedom Správnej rady PAS Martinom Krekáčom (vpravo). Foto: TASR/Michal Svítok

Navrhované kroky, ktoré majú pomôcť potlačiť korupciu na Slovensku, sú rozdelené do troch línií.

Bratislava 21. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič pomôže presadiť opatrenia na potláčanie korupcie na Slovensku. Na túto tému s ním dnes diskutovali predstavitelia Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), ktorí s iniciatívou prišli.

"Rokovali sme jednak o hlavných prioritách v boji proti korupcii a o možnostiach, akým spôsobom by mohol aj pán prezident a prezidentská kancelária napomôcť presadeniu týchto opatrení do praxe," povedal po stretnutí výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina.

Podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača sa Gašparovič nemôže na 100 % stotožniť so všetkými návrhmi aliancie, hoci väčšinu z nich podporuje. Predstaviteľom PAS preto ponúkol spoluprácu v budúcnosti pri presadzovaní súvisiacich zákonov. "Prezident republiky odporučil predstaviteľom PAS pri akýchkoľvek partikulárnych problémoch a častiach, aby ho oslovili listom a prezident bude pri úprave legislatívy na nich myslieť," skonštatoval Trubač.

Navrhované kroky, ktoré majú pomôcť potlačiť korupciu na Slovensku, sú rozdelené do troch línií. Prvou z nich je ochrana ľudí, ktorí korupciu nahlasujú. V rámci druhej línie sa má zamedziť neférovému lobingu pri poslaneckých pozmeňovacích návrhoch. Tie sú podľa Kičinu v súčasnosti často mimo verejnú diskusiu, hoci môžu podstatne zmeniť znenie zákonov. "Ďalším opatrením v rámci lobingu by malo byť, aby sa sprehľadnili stretnutia politických nominantov s podnikateľmi, napríklad zavedením elektronických návštevných kníh," dodal Kičina.

Tretiu skupinu opatrení charakterizuje posilnenie politických nominantov. To chce PAS dosiahnuť prostredníctvom zverejňovania politických nominácií vo verejnej správe a v štátnych podnikoch. Zmluvy štátnych manažérov by tak mali byť podľa Kičinu zverejnené na internete. "Aby sa vedelo, aké sú ich ciele, aké sú ich odmeny, aby to nebolo všetko skryté, aby do toho mohla verejnosť vstupovať a všetko kontrolovať," informoval výkonný riaditeľ PAS.