Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort práce: Zlepšenie financovania sociálnych služieb je priorita

Na snímke ministerka práce SR Soňa Gaborčáková. Foto: TASR Jakub Kotian

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR tak reagovalo na výhrady Slovenskej komory sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce.

Bratislava 6. júna (TASR) - Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková si uvedomuje vážnosť situácie a nutnosť podpory najodkázanejším. Jej prioritou je starostlivosť o tých najzraniteľnejších, ktorí sú odkázaní na pomoc. Rovnako k tomu patria aj sociálne služby a zlepšenie ich financovania.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR tak reagovalo na výhrady Slovenskej komory sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce (SKSPASP). Komora požaduje, aby sa finančný príspevok na poskytovanie sociálnej služby v zariadení sociálnych služieb pre fyzické osoby, ktoré sú odkázané na pomoc inej osoby, zvýšil v budúcom roku minimálne o 20 %. Súčasný návrh nariadenia vlády, ktoré má určiť výšku tohto príspevku na rok 2024, považuje za nedostatočný.

"V súčasnosti k tejto téme naďalej prebiehajú rokovania, aj v súvislosti s pripravovaným Programovým vyhlásením vlády. Akonáhle budeme mať finálnu dohodu, budeme o nej informovať," uviedlo pre TASR ministerstvo práce.

Komora v pondelok (5.6.) upozornila, že predmetný finančný príspevok je určený výhradne na spolufinancovanie ekonomicky oprávnených nákladov na mzdy a platy zamestnancov poskytovateľa v určených sociálnych službách. "Navrhovaná výška finančného príspevku pre rok 2024 nezodpovedá inflačným opatreniam zvyšovania platov zamestnancov vo verejnej správe, t. j. v oblasti sociálnych služieb," konštatovala vo vyhlásení SKSPASP jej predsedníčka Katarína Mažárová.

Pripomenula, že zamestnancom v štátnej a verejnej správe sa od 1. januára 2023 zvýšili mzdy o 7 % a od 1. septembra 2023 sa zvýšia o ďalších 10 %. U pedagogických a odborných zamestnancov predstavuje valorizácia platov 22 %.