Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Tohtoročná letná sezóna bude lepšia než vlaňajšia, odhaduje SACR

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa štatistických výsledkov sa totiž v tomto roku medziročne zvýšil počet ubytovaných turistov na Slovensku od januára do apríla o 6,6 %.

Bratislava 26. júna (TASR) - Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) odhaduje, že tohoročná letná sezóna bude úspešnejšia ako tá vlaňajšia. Podľa štatistických výsledkov sa totiž v tomto roku medziročne zvýšil počet ubytovaných turistov na Slovensku od januára do apríla o 6,6 %.

Vzhľadom na prípravu slovenských regiónov na leto a množstvo noviniek je preto SACR optimistická. "Percentá sa odhadujú len ťažko, ale mohli by sme sa dostať na úroveň úspešného roku 2013," doplnili z odboru komunikácie SACR.

Agentúra pritom predpokladá, že v počte návštevnosti budú medzi zahraničnými turistami dominovať dovolenkári z Českej republiky a za nimi budú nasledovať turisti z okolitých krajín. "Teší nás nárast záujmu z Rakúska, Talianska, Veľkej Británie, ale aj Švédska, Číny, Španielska a USA," vymenovala SACR.

Podľa údajov za prvé štyri mesiace sa však zvyšuje aj záujem Slovákov o dovolenku na Slovensku. Medziročne totiž stúpol počet domácich ubytovaných o 6,7 %. "Veríme, že tento trend bude pokračovať aj v letných mesiacoch," dodali z agentúry.

V lete pritom turistov najviac láka predovšetkým príroda a oddych pri vode. Slovensko môže dovolenkárom podľa SACR ponúknuť napríklad tisíce kilometrov vyznačených turistických trás a cyklotrás, tiež termálne kúpaliská, akvaparky a prírodné vodné nádrže či kúpaliská, ktoré sú prakticky v každom regióne.

Spestriť dovolenku si môžu návštevníci napríklad aj návštevami hradov, zámkov a rôznych zaujímavých podujatí či historických miest a jaskýň. "Zahraniční návštevníci u nás obdivujú a oceňujú práve pestrosť ponuky v každom regióne," skonštatovala SACR.