Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 22. november 2024Meniny má Cecília
< sekcia Ekonomika

Sebestačnosť v hydinárstve roky stagnuje, hydinári chcú viac podpory

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

V SR sa podpora z EÚ viaže na priame platby na pôdu. Slovenskí hydinári však pôdu nemajú, čiže ich sa táto platba netýka. A tak až 46 % ponuky hydinového mäsa v našich obchodoch je zo zahraničia.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Sebestačnosť Slovenska v produkcii hydiny sa nedarí už niekoľko rokov zvyšovať a drží sa na úrovni 54 %. Zvyšnú časť ponuky hydinového mäsa na pultoch obchodov tak tvorí mäso dovezené zo zahraničia. Upozornil na to riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

V rokoch 2013 a 2014 pritom Slovensko predstavilo Koncepciu rozvoja pôdohospodárstva a potravinárskeho priemyslu. Jedným jej cieľom bol aj postupný rast domácej produkcie hydiny na 80 % sebestačnosti do roku 2020. Podľa Molnára sa však situácia odvtedy vôbec nezmenila. "Čo sa týka sebestačnosti, sme stále aj po troch rokoch na úrovni 54 %," konštatoval Molnár. ÚHS pritom podľa jeho slov plne podporuje cieľ, aby sa sebestačnosť produkcie hydiny na Slovensku zvyšovala. Bez podpory štátu to však podľa hydinárov nie je možné.



Okolité krajiny strednej Európy pritom podľa Molnára používajú viaceré druhy podpory pre chov hydiny. V Českej republike alebo v Maďarsku je to formou priamych podpôr a v Poľsku formou nepriamych podpôr. "A takisto je podporovaná hydina aj v ostatných krajinách EÚ, kde vo väčšine krajín je podpora na farmu," vysvetlil Molnár. Na Slovensku je však podpora z EÚ viazaná na priame platby na pôdu. "Slovenskí hydinári pôdu nemajú, čiže nás sa táto platba netýka," opísal riaditeľ ÚHS.



Hydinári preto už dlho upozorňujú na podfinancovanie slovenského hydinárskeho sektora. "Ale ministerstvo veľa pre podporu chovu hydiny na Slovensku v poslednom období nerobí," zhodnotil Molnár. Hydinárske odvetvie je podľa jeho slov stále posúvané v rámci živočíšnej výroby na vedľajšiu koľaj. "A to nás výrazne znevýhodňuje oproti zahraničným výrobcom, ktorí sú dotovaní a z toho dôvodu majú lacnejšiu výrobu," doplnil.

Okrem toho, podpora hydiny sa podľa Molnára každý rok znižuje. "V roku 2016 sme dokonca dostali podporu iba vo výške jednej dvanástiny z toho, čo sme dostali pred dvoma rokmi. Čiže je to zanedbateľné číslo, ktoré dostali hydinári v tomto roku," zdôraznil.

To je podľa neho aj jeden z dôvodov, prečo je sebestačnosť v produkcii hydiny stále na rovnakej úrovni a nedarí sa ju zvyšovať. "Držíme sa tesne nad úrovňou 50 %, čo nás v rámci EÚ radí na tretie miesto od konca," dodal. Očakáva pritom, že súčasná situácia môže výrazne ohroziť chovy a spracovanie hydiny na Slovensku a výrazne zníži sebestačnosť do budúcnosti.