Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory patrí medzi hlavné dôvody plytvania potravinami v domácnostiach nesprávne plánovanie nákupov.
Autor TASR
Bratislava 14. februára (TASR) - Plytvanie potravinami sa v SR pohybuje do hranice 20 %. "Predpokladáme, že v porovnaní s celosvetovými a európskymi odhadmi je to asi o 10 percentuálnych bodov nižšie," uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík. Stále však podľa neho platí, že na spoľahlivejšiu kvantifikáciu stavu chýbajú presnejšie údaje. To však neznamená, že tento problém nie je vážny.
"Medzi hlavné dôvody plytvania potravinami v domácnostiach patrí nesprávne plánovanie nákupov, zmätok v označeniach dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti a tiež neznalosť o ďalšom využití zvyškov z použitých potravín, napríklad zeleniny a ovocia. Na tieto skutočnosti je potrebné ľudí sústavne upozorňovať," zdôraznil.
Pripomenul zároveň, že podľa Organizácie pre poľnohospodárstvo a výživu Organizácie Spojených národov (FAO) sa vo svete ročne premrhá asi tretina vyprodukovaných potravín, čo predstavuje viac ako jednu miliardu ton. "K plytvaniu dochádza pritom v čase, keď približne 800 miliónov ľudí trpí hladom alebo potravinovou nedostatočnosťou," dodal.
"Medzi hlavné dôvody plytvania potravinami v domácnostiach patrí nesprávne plánovanie nákupov, zmätok v označeniach dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti a tiež neznalosť o ďalšom využití zvyškov z použitých potravín, napríklad zeleniny a ovocia. Na tieto skutočnosti je potrebné ľudí sústavne upozorňovať," zdôraznil.
Pripomenul zároveň, že podľa Organizácie pre poľnohospodárstvo a výživu Organizácie Spojených národov (FAO) sa vo svete ročne premrhá asi tretina vyprodukovaných potravín, čo predstavuje viac ako jednu miliardu ton. "K plytvaniu dochádza pritom v čase, keď približne 800 miliónov ľudí trpí hladom alebo potravinovou nedostatočnosťou," dodal.