Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Technický výbor OPEC+ začal rozhovory o limitoch na ťažbu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aliancia pôvodne plánovala v januári zvýšiť produkciu ropy o 2 milióny barelov.

Londýn 16. novembra (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom začali v pondelok virtuálne rozhovory o ďalších krokoch na podporu ropného trhu v roku 2021. Druhá vlna pandémie nového koronavírusu ovplyvňuje totiž dopyt a ceny komodity.

Takzvaná aliancia OPEC+ pôvodne plánovala v januári zvýšiť produkciu o 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne v rámci stabilného uvoľňovania súčasných rekordných obmedzení dodávok na trhy. Ale vzhľadom na slabé ceny ropy uvažuje OPEC+ o spomalení zvyšovania limitov na ťažbu alebo ich ďalšom znížení.

Podľa zdrojov z aliancie najväčšie šance získať si podporu členov má udržanie súčasných obmedzení dodávok ropy na trhy na úrovni 7,7 milióna barelov denne ešte ďalšie tri až šesť mesiacov. Podľa pôvodnej dohody sa mali v januári tieto limity znížiť na 5,7 milióna barelov/deň.

Diskusia o tomto je možná,“ uviedol zdroj z OPEC s odvolaním sa na „slabší dopyt a stúpajúcu produkciu v Líbyi“.

V pondelok o 10.00 h SEČ sa začalo virtuálne stretnutie spoločného technického výboru OPEC+. Na utorok (17. 11.), je naplánované zasadanie spoločného ministerského monitorovacieho výboru. Tento výbor na vyššej úrovni môže OPEC+ odporučiť politické kroky.

Alžírsko, ktoré je aktuálne predsedníckou krajinou OPEC v rámci rotujúcej výmeny na tomto poste, podporilo predĺženie existujúcich obmedzení. Líder kartelu Saudská Arábia uviedla, že v prípade potreby bude možné dohodu OPEC+ „vylepšiť“.

Medzi ďalšie možnosti, ktoré však zdroje považujú za menej pravdepodobné, patrí zvýšenie alebo ďalšie zníženie dodávok na trhy.

Na pondelňajšom stretnutí sa skúma aj dodržiavanie limitov na dodávky, ktoré podľa zdrojov v októbri dosiahli 101 % dohodnutej úrovne.

Celá aliancia OPEC+ sa má stretnúť 30. novembra a 1. decembra, aby sa rozhodla o ďalšom postupe.