Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Tržby priemyslu a maloobchodu sú v Poľsku vyššie ako pred pandémiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Hlboko pod úrovňou spred pandémie je podľa ISA v stálych cenách priemysel v Maďarsku (-45 %) a v Česku (-23 %).

Bratislava 3. decembra (TASR) - Tržby v priemysle a maloobchode sa v 3. štvrťroku 2023 v troch štátoch V4 ani v Rakúsku po zohľadnení inflácie stále nedostali na predpandemickú úroveň. Výnimkou je Poľsko, ktoré zaznamenalo v oboch sektoroch reálny rast tržieb oproti 4. kvartálu 2019 o 9 %. V medziročnom porovnaní si pohoršil celý región. Vyplýva to z nominálnych dát Eurostatu, ktoré v analýze Inštitút pre stratégie a analýzy - ISA očistil o vplyv inflácie.

Hlboko pod úrovňou spred pandémie je podľa ISA v stálych cenách priemysel v Maďarsku (-45 %) a v Česku (-23 %). V Rakúsku (-4 %) a na Slovensku (-7 %) sa tržby z priemyslu blížia predpandemickej úrovni, v Poľsku už túto úroveň prekonali o 9 %.

V Česku sú hlboko pod predpandemickou úrovňou aj tržby v maloobchode (-32 %). Na Slovensku (-8 %) je prepad podstatne miernejší, podobne tiež v Maďarsku (-10 %) a Rakúsku (-14 %). Jedine v Poľsku sú maloobchodné tržby v stálych cenách vyššie ako pred pandémiou o 9 %.

Na poklese reálnych tržieb sa podľa analýzy ISA výrazne podpísala okrem pandemickej aj inflačná a energetická kríza, ktorej vplyv čiastočne vidno pri medziročnom porovnaní.

Medziročne zaznamenal celý región reálny pokles tržieb v priemysle aj maloobchode. Najväčší pokles tržieb v priemysle malo Maďarsko a Poľsko (-18 %) a v maloobchode Česko (-9 %). Slovensko zaznamenalo regionálne najnižší pokles pri priemysle (-10 %) a druhý najnižší pokles pri maloobchode (- 4 %).