Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Vinea bola isté obdobie i nedostatkovým tovarom

Vinea, archívne foto Foto: facebook.com

Prírodný nápoj na báze hroznového muštu namiešal vedec a vynálezca Ján Farkaš spolu s tímom výskumníkov.

Bratislava 22. marca (TASR) – Vyrobiť zdravý a lacný nápoj z hrozna, ktorý bude konkurovať kolovým a citrusovým nápojom – tak znelo štátne zadanie pre Vinárske závody v Pezinku pred viac ako 40 rokmi. Vďaka tomu vznikla nealkoholická Vinea, ktorá má svoje miesto na pultoch predajní dodnes.

Prírodný nápoj na báze hroznového muštu namiešal vedec a vynálezca Ján Farkaš spolu s tímom výskumníkov. Vinea vstúpila na trh v roku 1974 a už o rok na to získala ocenenie na medzinárodnom potravinovom salóne v Brne. Neskôr sa začala úspešne exportovať do USA a Kanady. V 80. rokoch sa preto stala na Slovensku nedostatkovým tovarom.

Od polovice 90. rokov nastal útlm a Vinea sa na isté obdobie dokonca prestala vyrábať, až do obnovy v závode Vitis Pezinok v roku 1997. Ochrannú známku a receptúru nápoja kúpila v januári 2008 spoločnosť Kofola na Slovensku, ktorá ju vyrába doteraz.

"Vinea vďaka svojim kvalitám prežila Nežnú revolúciu a aj po viac ako 40 rokoch opantáva svojich milovníkov iskrivou chuťou a vôňou. Jej výnimočnosť spočíva predovšetkým vo vysokom obsahu hroznovej šťavy," uviedla Jana Ptačinská Jirátová z marketingu spoločnosti Kofola ČeskoSlovensko.

Otec Viney Ján Farkaš získal v roku 2009 už po svojej smrti štátne vyznamenanie od prezidenta SR za významný príspevok k rozvoju Slovenska.