Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

Bezdomovci voliť takmer nechodia, nemajú občiansky preukaz ani záujem

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Erik Mader

Ľudia bez domova častokrát voliť nechodia. Dôvodom môže byť ukradnutý občiansky preukaz alebo strata nádeje, že sa po voľbách niečo zmení.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Bezdomovci často nemajú občiansky preukaz, lebo im ho, keďže žijú na ulici, niekto ukradol, a už stratili aj nádej, že sa vďaka voľbám niečo môže zmeniť. Aj preto podľa Sergeja Káru z občianskeho združenia Vagus ľudia bez domova mnohokrát nechodia voliť. "Často ani nemajú prehľad v politike, pretože riešia to, ako prežijú najbližšiu noc," povedal.

Vybaviť si občiansky preukaz stojí na Slovensku 33 eur. "Neexistuje výnimka pre človeka v zlej sociálnej situácii, ktorá by mu umožnila získať doklad o tom, že je občanom Slovenskej republiky a môže ísť voliť. To týchto ľudí diskvalifikuje," vysvetľuje Kára. Taktiež, z približne 4000 bezdomovcov, ktorí sa dnes odhadom pohybujú v uliciach Bratislavy, je asi polovica z iných miest. "Často sú roky v Bratislave, trvalý pobyt majú nahlásený inde, no pri zmene pobytu sa mestské časti bránia prílivu týchto ľudí do evidencie občanov," vraví Kára.

V bratislavskej mestskej časti Staré Mesto má trvalý pobyt nahlásených 624 ľudí bez domova. Odovzdávať svoj hlas môžu bezdomovci iba v jednom volebnom okrsku, okrsku číslo 9, ktorý je na Gymnáziu na Grösslingovej ulici. "Na základe predchádzajúcich skúseností, napríklad aj z tohtoročných volieb, je účasť týchto voličov veľmi nízka, chodí ich voliť iba niekoľko," vraví staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová. Kára dopĺňa, že v dennom a integračnom centre Domec majú síce ľudí, ktorí, ak majú doklady a trvalý pobyt v Bratislave, voliť idú. "Ale je to fakt zlomok. Voličská základňa ľudí bez domova ako keby neexistuje," podotkol.

O prípadoch, že by týchto ľudí v deň volieb niekto zneužíval, Kára nevie. "Vedeli by sme o tom, lebo trávime s tými ľuďmi čas dennodenne. Takže si myslím, že sa to nedeje. A to aj preto, že tí, ktorí to majú záujem robiť, sa nemajú k ľuďom na ulici ani ako dostať," myslí si predseda Vagusu. V minulosti sa im ale podľa jeho slov ozvala jedna politická strana z Nitry, ktorá chcela takto s voličskými hlasmi vypomôcť. "