Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

Voľby boli podľa E. Chmelovej pokojné, ÚVK spolu riešila 39 podnetov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pokojné a nerušivé. Tak zhodnotila priebeh dnešných komunálnych volieb zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Pokojné a nerušivé. Tak zhodnotila priebeh dnešných komunálnych volieb zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. ÚVK dnes prerokovala celkovo 39 podnetov, z ktorých väčšina sa týkala volebnej kampane.

Z pohľadu ÚVK bol najzávažnejší problém v Púchove, kde na priebeh volieb museli dozerať špeciálni pozorovatelia, ktorí boli prítomní vo všetkých 18 okrskoch. Ešte pred voľbami sa totiž v meste vyskytlo viacero problémov s pripravenosťou volebných komisií. Podnety v súvislosti s Púchovom riešila ÚVK aj počas volebného dňa. "Napokon členovia ÚVK mi potvrdili, že nejaké dramatické zistenia nezaznamenali," priblížila Chmelová.

Ďalším problémom, ktorý musela ÚVK počas dnešného volebného dňa riešiť, bola prítomnosť pozorovateľov vo volebných miestnostiach. V tomto prípade ÚVK prijala uznesenie, ktoré upravilo ich prítomnosť vo volebnej miestnosti.

Na svojom večernom zasadnutí sa členovia ÚVK zaoberali aj podnetom zo Zlatých Moraviec, kde pri zaraďovaní obyvateľov do okrskov a obvodov došlo podľa Chmelovej k určitým pochybeniam. ÚVK podľa jej slov zatiaľ nemá informáciu o tom, že by niektorí členovia volebných komisií nechceli podpísať zápisnicu. Ako dodala, pokiaľ niektorý z členov volebnej komisie nepodpíše zápisnicu na ktorejkoľvek úrovni, neznamená to neplatnosť výsledkov volieb.

Volebné miestnosti sa na Slovensku zatvorili o 20.00 h okrem košického Luníka IX a obce Svinia. V obidvoch prípadoch počas dňa zatvorili volebné miestnosti, aby prešetrili podozrenia z kupovania hlasov. Hlasovanie sa predlžovalo aj na ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave pre výpadok prúdu.

ÚVK čoskoro začne fyzicky preberať zápisnice z volebných komisií. Oficiálne výsledky komunálnych volieb by mohli byť známe v nedeľu (16.11.) predpoludním.