Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

ZAŤOVIČ: Dúbravka sa musí starať nielen o svojich seniorov

Martin Zaťovič Foto: TASR/Martin Baumann

Okrem kandidáta pravicovej koalície Martina Zaťoviča sa o post starostu MČ Bratislava-Dúbravka opätovne uchádza aj súčasný starosta Ján Sandtner. Toho podporuje Smer-SD, SNS, SZS a SMS.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Nasledujúce štyri roky sú obdobím, v ktorom by samospráva Dúbravky mala opäť začať pamätať na obyvateľov mestskej časti všetkých vekových kategórií. To je motto kandidáta na post starostu Dúbravky Martina Zaťoviča. Ten už má síce od leta podporu širokej pravicovej koalície (SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA, Most-Híd, OKS, Sieť, Strana zelených a EDS), no sám hovorí, že chce byť najmä starostom všetkých Dúbravčanov.

"Môj program, ktorý som tvoril na základe osobných stretnutí s občanmi preto vychádza aj z ich pohľadov a názorov," uviedol pre TASR Zaťovič. Zdôrazňuje pritom, že samospráva musí v nasledujúcom období vnímať reálne potreby a záujmy všetkých vekových kategórií ľudí, žijúcich v Dúbravke. "V predchádzajúcich ôsmich rokoch sa síce spravilo aj mnoho dobrých vecí, najmä pre seniorov, no v ostatných oblastiach - mládež, šport, kultúra, školstvo to už bolo horšie," povedal Zaťovič. Kriticky pripomína aj kauzy okolo prideľovania bytov či výstavbu v lokalite Pod záhradami, ale aj predražené výberové konania.

Prioritou doprava

Jednou zo Zaťovičových priorít v prípade zvolenia na post starostu je riešenie dopravnej situácie v Dúbravke. Sľubuje, že dá vypracovať kvalitnú dopravnú štúdiu. "Tá ukáže skutočný stav dopravnej preťaženosti niektorých častí, ukáže možnosti uvažovať o rozšírení parkovacích miest resp. vybudovaní parkovacích domov," uviedol Zaťovič. Spomína aj potrebu zlepšiť systém výberu poplatku za platené parkovacie miesta. "Chcem aby tieto peniaze slúžili na budovanie ďalších parkovacích plôch," dodáva.

Aj naďalej sa chce venovať problému rozšírenia Harmincovej ulice. Verí, že nájde podporu aj v mestskom zastupiteľstve i v osobe novozvoleného primátora Bratislavy "Musí prísť osobne v čase rannej, alebo večernej špičky pozrieť si túto cestu a jej vyťaženosť," vysvetlil.

Zaťovič chce promptne riešiť aj problém kultúrneho domu. Pripomenul, že stavba je v zlom technickom stave a energetická náročnosť z toho vyplývajúca znižuje možnosti prenájmu priestorov a tým aj získavanie finančných zdrojov pre samosprávu. Je preto podľa neho potrebné zatepliť fasádu, vymeniť okná a vyregulovať kúrenie v budove. "Tieto opatrenia ušetria minimálne 40 percent nákladov," skonštatoval. Navrhuje tiež urobiť celkový energetický audit budovy. Za zmysluplné považuje tiež, aby v kultúrnom dome mali sídlo viaceré kultúrne inštitúcie mestskej časti, ktoré majú momentálne sídlo na rôznych miestach Dúbravky.

Ambíciou Zaťoviča je tiež obnoviť fungovanie Dúbravského športového klubu ako samostatnej organizácie. "Jej úlohou by mala byť gescia športového diania v Dúbravke, počnúc celoročným kalendárom športových akcií až po usporadúvanie rôznych turnajov," uviedol Zaťovič, pričom pripomenul, že v Dúbravke je nielen veľa športuchtivých ľudí, ale aj možností pre športové aktivity. "Máme tu podmienky na horskú cyklistiku, máme tu kúpalisko i zimný štadión," pripomenul.

Rozvojové projekty v mestskej časti chce konzultovať s občanmi, s ktorými sa chce stretávať na pravidelných mítingoch aj po svojom prípadnom zvolení za starostu. Oprieť sa chce aj o odbornosť ľudí okolo seba. Avizuje však, že na miestnom úrade žiadne veľké zmeny či personálnu obmenu nechystá. Chce však urobiť audit pracovníkov a porovnať efektivitu práce úradu i jeho zložiek s ostatnými mestskými časťami. "Mojou prioritnou požiadavkou na zamestnancov miestneho úradu je odbornosť a ochota pracovať pre občanov Dúbravky," dodal.

Dvaja kandidáti

Okrem kandidáta pravicovej koalície Martina Zaťoviča sa o post starostu MČ Bratislava-Dúbravka opätovne uchádza aj súčasný starosta Ján Sandtner. Toho podporuje Smer-SD, SNS, Strana zelených Slovenska (SZS) a Strana moderného Slovenska (SMS).