Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Knihy

Anasoft litera 2016 pozná svojich finalistov

Ilustračné foto Foto: anasoftlitera.sk

Literárna cena sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela.

Bratislava 15. marca (TASR) - Literárna cena Anasoft litera pozná nových finalistov. Spomedzi 191 hodnotených kníh odborná porota vybrala do finále diela Veľká láska od Ballu, Honeymoon od Jany Beňovej, Nevďačná cudzinka od Ireny Brežnej, Ponožky pred odletom od Dušana Dušeka, Reflux od Zusky Kepplovej, Hostina od Rút Lichnerovej, Tantalópolis od Petra Macsovszkého, Pentcho. Príbeh parníka od Jara Riháka, Slobodu bažantom od Vandy Rozenbergovej a Spolu od Petra Šuleja.

O finalistoch literárnej ceny a jej víťazovi v 11. ročníku rozhodujú členovia poroty - literárne vedkyne Zuzana Bariaková a Marta Součková, prekladateľ Stanislav Vallo, literárny vedec Radoslav Passia a z ČR vydavateľ Petr Minařík.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi SR a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Cena prebieha v dvoch kolách, v prvom porota vyberá finalistov, v druhom kole spomedzi nich vyberie víťaza, ktorý získa 10.000 eur. Víťaz ocenenia bude vyhlásený v septembri.

"O literárnej cene bude môcť rozhodovať aj verejnosť, a to v internetovom hlasovaní, vďaka ktorému jeden z nominovaných autorov získa Cenu čitateľov Anasoft litera 2016," TASR informovala PR manažérka Mária Hejtmánková. Desať najlepších kníh bude predstavených počas literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa bude konať od 25. do 30. apríla v Bratislave.

Počas desiatich rokov získali ocenenie Anasoft litera Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky, Veronika Šikulová a dva razy Pavel Vilikovský.