Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Po oficiálnom otvorení Lipského knižného veľtrhu sú známi aj laureáti

Na snímke návštevníčka v rozprávkovom kostýme stojí pred policou kníh na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Lipsku 17. marca 2016. 2250 vydavateľov z viac ako 42 krajín sveta tu predstavuje svoje knižné novinky do 20. marca 2016. Foto: TASR/AP

Guntram Vesper sa stal držiteľom ocenenia za beletriu, ktoré mu udelili za rozsiahly román Frohburg.

Lipsko 17. marca (TASR) - Za mimoriadneho záujmu verejnosti sa dnes v Lipsku otvorili brány tamojšieho knižného veľtrhu.

Najdôležitejšie jarné literárne podujatie svojho druhu prilákalo tentoraz viac ako 2200 vystavovateľov zo 42 krajín, informovala agentúra DPA..

Ťažiskovou témou prehliadky je tentoraz Útek a prisťahovalectvo; práve ňou chcú organizátori vyslať signál proti predsudkom a xenofóbii.

Renomovaní autori už v úvodný deň veľtrhu poukázali na spoluzodpovednosť Západu za biedu utečencov a príčiny ich exodu.

Na výstavisku vo východonemeckom veľtržnom meste sa už tradične objavia viaceré známe literárne osobnosti, ktoré sa aktívne zapoja aj do tradičnej festivalovej akcie Lipsko číta.

Organizátori odhadujú, že obe podujatia prilákajú do nedele až štvrť milióna stúpencov literatúry.

Lipskú knižnú cenu za európske porozumenie dotovanú sumou 15.000 eur si počas stredajšieho večerného slávnostného otvorenia podujatia v miestnom Gewandhause prevzal 77-ročný nemecký historik August Winkler, a to za mamutie dielo Geschichte des Westens (Dejiny Západu).

Dnešným vrcholom bolo udeľovanie Cien Lipského knižného veľtrhu dotovaných sumou 15.000 eur v kategóriách beletria, odborná literatúra/esejistika a umelecký preklad

Guntram Vesper sa stal držiteľom ocenenia za beletriu, ktoré mu udelili za rozsiahly román Frohburg.

Rovnaké ocenenie získal v kategórii odborná literatúra Jürgen Goldstein za štúdiu o cestovateľovi a intelektuálovi z 18. storočia s názvom "Georg Forster. Zwischen Freiheit und Naturgewalt".

Cenu Lipského knižného veľtrhu v kategórii umelecký preklad udelila porota Brigitte Döbertovej za preklad diela Boru Čosičca zo srbského jazyka.

Cenu Alfreda Kerra za literárnu kritiku udelili tentoraz lyrikovi a recenzentovi Nicovi Bleutgemu.