Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Prokurátor žiada pre sýkorovcov Kýbla, Potkana a Vinca doživotie

Na snímke zľava obžalovaní Róbert L. (prezývaný Kýbel) a Ivan C. (prezývaný Vinco-Vincko) na pojednávaní v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici 18. marca 2016. Foto: TASR/Branislav Račko

Sú obvinení z účasti na šiestich vraždách z rokov 1998 a 1999.

Banská Bystrica 18. marca (TASR) – Megaproces s bossom gangu sýkorovcov Róbertom L. a jeho komplicmi sa po viac ako roku dostal dnes do finále. Po tom, ako senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici zamietol návrhy na doplnenie dokazovania, udelil priestor na záverečné reči. Záverečná reč prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) trvala takmer poldruha hodiny.

Ako konštatoval, počas procesu sa podarilo obžalovaným mužom dokázať ich vinu tak, ako je uvedené v obžalobe. Tá ich viní z účasti na šiestich vraždách z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Pre Róberta L., prezývaného Kýbel, Jozefa R. známeho pod prezývkou Potkan a Ivana C., ktorého volali Vinco-Vincko, žiada prokurátor ÚŠP výnimočné tresty doživotia. U ďalšieho obžalovaného Alojza K., známeho ako Lojzo Čistič, navrhuje uznať vinu, ale vzhľadom na to, že už je odsúdený na doživotie, navrhol upustiť od uloženia trestu. Pre Martina B., alias Rusa, ktorý vinu v plnom rozsahu priznal a spáchané skutky oľutoval, považuje súhrnný trest odňatia slobody na 23 rokov za dostatočný. V súčasnosti sedí vo väzení za iný skutok na 22 rokov. Martin K., prezývaný Rybička, svoju vinu priznal ešte na začiatku procesu. Senát ŠTS ho však dnes vylúčil na samostatné konanie, keďže v jeho prípade sa čaká na právoplatný rozsudok v inej kauze.

Kýbel sa stal hlavou bratislavskej zločineckej skupiny sýkorovci po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru. Niekoľko rokov patril medzi najhľadanejších Slovákov, kým ho vlani koncom októbra nezadržala nemecká polícia. Od januára vlaňajšieho roka až do zadržania konal ŠTS voči nemu ako ujdenému.

Po prvý raz sa postavil pred senát ŠTS v januári tohto roka. Proces sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení v banskobystrickom Ústave na výkon väzby. Pokračovať bude 23. marca záverečnými rečami obhajoby.