Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

K ukončeniu 2. svetovej vojny uskutočnia Donskí kozáci dva koncerty

Veľký zbor donských kozákov Foto: TASR/Henrich Mišovič

Veľký zbor donských kozákov, ktorý v roku 1981 založil ataman Peťa Chuďakov, umelecký vedúci tohto telesa, je jeden z najúspešnejších speváckych zborov na svete.

Bratislava 10. mája (TASR) - Sólisti Veľkého zboru donských kozákov so svojím hosťom, ukrajinskou speváčkou, uskutočnia pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny dva koncerty na Slovensku. Prvý z koncertov pod názvom "Spievame za pokoj" sa bude konať v piatok 22. mája 2015 o 19.00 h v Evanjelickom kostole v Dudinciach a druhý v sobotu 23. mája o 18.00 h v Novom evanjelickom kostole na Legionárskej ulici v Bratislave.

"Sólisti svetoznámeho Veľkého zboru donských kozákov s dirigentom Ivanom Šallijevom si sakrálnymi spevmi z ruskej ortodoxnej liturgie uctia pamiatku obetí nielen 2. svetovej vojny, ale aj všetkých vojnových stretov. Spolu s návštevníkmi koncertov budú prosiť: Daj Bože, pokoja. Ruskými, ukrajinskými i slovenskými ľudovými piesňami zase navodia radostnú a optimistickú atmosféru," uviedol pre TASR Ján Juráš z občianskeho združenia Ars ante portas.

"Veľkým prekvapením koncertov bude ukrajinská banduristka a speváčka Kateryna Pacher. Už ako veľmi mladá dievčina hrala na husliach, violončele, ale veľa dokázala aj v športe. Stále viac sa však zaujímala o spev a svojím krásnym mezzosopránom očarila nielen učiteľa, ale aj široké publikum a čoskoro získala viacero víťazstiev v medzinárodných súťažiach. Pre ideálnu kombináciu hry na hudobnom nástroji a spevu si Kateryna Pacher vybrala ukrajinský strunový nástroj bandura. Úspechy žala nielen na Ukrajine, ale aj v Nemecku a Rakúsku. Dnes už koncertuje s uznávanými sólistami viedenskej Štátnej opery a stále sa vzdeláva v oblasti hudby," priblížil Juráš hosťa Veľkého zboru donských kozákov pri ich koncertoch na Slovensku.

Ako dodal, bandura je strunový brnkací hudobný nástroj s prvkami citary a lutny a obyčajne sprevádza spev. Pôvodná bandura mala šesť až 12 strún, neskôr ich počet dosiahol 31 a dnes má tzv. koncertná bandura až 68 strún.

Veľký zbor donských kozákov, ktorý v roku 1981 založil ataman Peťa Chuďakov, umelecký vedúci tohto telesa, je jeden z najúspešnejších speváckych zborov na svete. Na Slovensku účinkuje pravidelne. Zbor má v repertoári okrem sakrálnych spevov aj operné zbory a samozrejme, ruské a ukrajinské ľudové piesne so sprievodom ruských ľudových nástrojov, ako sú bajan, balalajka, gitara. Veľké zábavné programy zboru dopĺňa tanečná skupina. Dnes už má zbor medzinárodné obsadenie, spievajú v ňom Rusi, Bulhari, ale aj Bielorus a Armén. Zbor má sídlo vo Viedni pod názvom Bolschoi Don Kosaken (www.bdk.at).