Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. december 2024Meniny má Bohdan
< sekcia Kultúra

Propagátorka zdravej výživy Lacová oživí v Martine staré recepty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Simona Ivančáková

V Slovenskej národnej knižnici v Martine sa Janica Lacová popasuje so 150-ročnými receptami a vdýchne im novú, zdravšiu dušu.

Martin 13. novembra (TASR) – Propagátorka zdravej výživy Janica Lacová sa vo štvrtok 16. novembra popasuje v Slovenskej národnej knižnici (SNK) v Martine so 150-ročnými receptami a vdýchne im novú, zdravšiu dušu. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Štefanides Mažáriová.

"Tešíme sa na všetkých gurmánov i ochutnávačov, labužníkov i kritikov, ktorí prídu do SNK, aby zistili, či sa skutočne dnes dá pripraviť moderné jedlo z kuchárskych kníh, ktoré vyšli napríklad v roku 1870 či 1907 a nachádzajú sa vo fondoch SNK. Ale pritom to nie sú najstaršie kuchárske knihy, ktoré uchovávame," podotkla hovorkyňa SNK.

Najstaršou je podľa nej kuchárska kniha historika a spisovateľa Bartolomea Sacchiho (1421–1481) De honesta voluptate et valetudine (o pôžitku a zdraví), ktorá vyšla v Benátkach v roku 1475. "Do Uhorska si ju priniesla druhá manželka Mateja Korvína, vtedy len 19-ročná Beatrix Aragónska, dcéra neapolského Ferdinanda I. Vo fondoch SNK sa nachádza nemecký preklad z roku 1542, vydaný v Augsburgu. Napriek tomu, že kniha neobsahuje recepty, ako ich poznáme dnes, aj tak sa pokladá za prvú kuchársku knihu obdobia humanizmu a renesancie. Obsahovala cenné informácie pre urodzené dámy, ich domácnosť i kuchárov, veď o mnohých ingredienciách a pokrmoch predtým nikdy nepočuli," uviedla Štefanides Mažáriová.

Doplnila, že prvé skutočné kuchárske knihy s receptami začali vznikať v 16. storočí najmä v krajinách s kuchárskou tradíciou – vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. "Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči — k velikému osohu nielen pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúca tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Jej zostavovateľom bol Ján Babilon, budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera, majiteľ reštaurácie, v ktorej sa varili slovenské jedlá," dodala hovorkyňa SNK.

Babilonova "ľudová kuchárka" obsahuje recepty na bankety, radí vegetariánom aj ľuďom držiacim diétu a inšpiráciu v nej hľadala aj J. Lacová na pripravované podujatie. "Najstaršie knihy boli pre mňa vždy najväčšou inšpiráciou. Úctivý jazyk, akým sú písané, ale aj múdre a praktické rady, ktoré majú zmysel až dodnes. Len sme na ne akosi zabudli. Je mi potešením, že sa môžem k najstarším receptom vracať práve doma v Martine. Súčasné aj minulé recepty majú toho veľa spoločného – lásku k potravinám, ale aj k tým, pre koho jedlá pripravujeme," uzavrela Lacová.