Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia pozýva na Veľkonočné koncerty

Koncertná sieň Slovenskej filharmónie v budove bratislavskej Reduty. Foto: TASR/Michal Svítok

Na programe je aj dielo Josepha Haydna Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži.

Bratislava 19. marca (TASR) – Aj tento rok pozývajú milovníkov hudby na Veľkonočný koncert členovia Slovenského komorného orchestra. Uskutoční sa na Kvetnú nedeľu 20. marca 2016 v Katedrále sv. Martina.

Na programe je dielo Josepha Haydna Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži, ktoré už tradične zaznieva v predveľkonočnom období v Bratislave. Tentoraz zaznie jeho orchestrálna verzia. Haydn začal komponovať dielo v roku 1785 na podnet predstaveného katedrály Santa Cueva v juhošpanielskom meste Cádize, ktorý ho požiadal, aby napísal hudbu na "sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži". V cádizskom kostole bolo zvykom uviesť každoročne v predveľkonočnom období jedno oratórium. Na pravé poludnie sa všetky dvere zatvorili a zaznela hudba. Po predohre vystúpil biskup na kazateľnicu, vyslovil prvé zo siedmich slov Božieho Syna a rozjímal nad ním. Keď skončil, zostúpil z kazateľnice a pred oltárom sa vrhol na kolená. Táto pauza bola vyplnená hudbou. Následne biskup ešte šesťkrát vystúpil na kazateľnicu a na konci každého rozjímania vpadol do ticha orchester. Už počas Haydnovho života sa stal tento opus jedným z jeho najslávnejších diel.

V utorok 22. marca ponúkne Malá sála Slovenskej filharmónie program pre milovníkov hudby a literatúry. Bude ním tretí koncert cyklu Hudba a slovo - Veľkonočný. Sólistom večera bude popredný český violončelista Jiří Bárta, v ktorého interpretácii zaznie hudba Johanna Sebastiana Bacha – Suita č. 3 C dur, BWV 1009 a Suita č. 5 C mol, BWV 1011 .

Jiří Bárta vstúpil na hudobnú scénu na prelome 90. rokov. V súčasnosti patrí k európskej špičke interpretov. V interpretácii významného slovenského herca Štefana Bučka zaznie výber poézie z vlastnej zbierky Tušené ostáva v tieni, básne Milana Rúfusa a Štefana Sandtnera.

V stredu a vo štvrtok 23. a 24. marca zaznejú Veľkonočné koncerty v Koncertnej sieni SF. Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor (Thomas Lang, zbormajster), štyria sólisti Ruth Ziesak (soprán), Ulrike Mayer (mezzosoprán), Tomáš Černý (tenor) a Peter Mikuláš (bas) pod taktovkou českého dirigenta Petra Altrichtera uvedú oratórium Eliáš Felixa Mendelssohna-Bartholdyho, ktoré skladateľ skomponoval na objednávku Birminghamského festivalu so starozákonným námetom o prorokovi Eliášovi.

TASR informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.