Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Hranie hier môže vyriešiť problémy na pracovisku

Stres z práce možno zahnať spoločenskou hrou Foto: Piatnik Praha

Bratislava 18. marca (OTS) - Gaming - hranie sa s cieľom vyriešiť problém na pracovisku – je prevratná technika, ktorá využíva popri špeciálne koncipovaných hrách aj tradičné stolové verzie na to, aby zamestnancom a manažérom napomohla trénovať obchodné zručnosti, komunikáciu či motiváciu. Viete, ktoré hry môžete kúpiť a zahrať si s vašimi kolegami?

Manažéri, vedúci oddelení, aj radoví zamestnanci sa pri gamingu učia predvídať, ovplyvňovať náhodu, byť pripravení. Profesionálny dizajnér hier Petr Pouchlý, ktorý sa navrhovaniu hier venuje prakticky od svojich 9 rokov, hovorí, že dobre mienená a korigovaná hra môže firme pomôcť v podnikateľskom raste, rovnako aj „vyčistiť vzduch“, ak v tíme cítiť napätie či komunikačnú bariéru. „Aj pri spoločenskej hre máme stratégiu, aby sme boli efektívni, zároveň však využívame okamžitú taktiku na riešenie nepredvídateľných situácií. Rovnako tak to funguje aj v biznise. Občas sa aj pri hre musia hráči dohodnúť, vytvárať koalície, komunikovať, problematikou je hra, no podvedome búrajú aj bariéry smerom k svojim kolegom,“ objasňuje odborník.

Dynamické spoločenské hry môžu zároveň pomôcť odbúrať stres, spôsobiť uvoľnenie a „prečistiť“ mozog. Chvíľu sa zamestnanci sústredia na niečo neštandardné, čo pôsobí vyslovene blahodarne na generovanie nových nápadov. „Budovať a udržiavať pevné medziľudské vzťahy je jedna z najlepších stratégií, ako odbúravať stres. Spoločenské hry sú skvelým nástrojom na to, aby sme sa zasmiali, uvoľnili napätie, prišli na iné myšlienky a boli v kontakte s ľuďmi,“ potvrdzuje psychológ Karol Kováč z Inštitútu stresu.

Ak ide o hru, ktorá spája určitý moment fyzickej aktivity, ide o zábavnú formu, ako prekrviť telo a nechať myseľ odpočinúť. Ak potrebujete trochu prebrať letargický tým, nie je nič lepšie, ako rýchla dynamická hra zameraná na postreh. „Populárne aj medzi dospelými sú hry Tik Tak Bum alebo Cink!, ktoré sú zamerané na postreh a rýchle myslenie,“ vysvetľuje Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik, popredného výrobcu spoločenských a kartových hier.

Toto naučí gaming vašich zamestnacov:
- Taktika a stratégia
- Cesta byť najlepší
- Tréning kognitívnych zručností a rýchlych reakcií
- Sociálna interakcia a komunikácia
- Vyčistenie mysle, ako aj cesta k novým nápadom

Aj prostredníctvom hry možno zlepšiť výkony vašich zamestnancov a atmosféru vnútri spoločnosti. Spoločenské hry nesú v sebe nutnosť spolupráce na netradičných úlohách, čo môže významne zlepšiť komunikáciu medzi kolegami. V neposlednom rade obsahujú humornú zložku. Nič nestmelí kolegov viac ako spoločný smiech.