Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden na Netanjahua počas telefonátu naliehal, aby Izrael nepokračoval s útokom na Rafah, domnieva sa Reuters.

Washington 6. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Biden na Netanjahua počas telefonátu naliehal, aby Izrael nepokračoval s útokom na Rafah, domnieva sa Reuters. Pozícia Bidena totiž je, že Izrael by nemal s útokom pokračovať, kým nedokáže ochrániť státisíce palestínskych civilistov, ktorí tam našli útočisko pred bojmi v iných častiach Pásmy Gazy.

Biden a Netanjahu spolu telefonovali niekoľko hodín po tom, čo izraelská armáda v pondelok ráno vyzvala Palestínčanov v Rafahu na evakuáciu. Evakuačné nariadenie vyvolalo obavy z útoku Izraela, ktorý toto mesto považuje za poslednú baštu militantného hnutia Hamas, proti ktorému vedie vojnu v Pásme Gazy.

Biely dom tiež informoval, že Netanjahu počas telefonátu súhlasil, že zaistí, aby zostal otvorený hraničný priechod Kerem Šalom pre humanitárnu pomoc. Tento hraničný priechod leží na juhu Pásma Gazy neďaleko mesta Rafah.