Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia

Filipínsky prezident: Chceme riešiť konflikty diplomaticky

Na snímke Ferdinand Marcos. Foto: TASR/AP

Marcos skonštatoval, že Filipíny sa budú aj naďalej pokúšať vyriešiť incidenty v Juhočínskom mori diplomatickou cestou.

Manila 6. mája (TASR) - Čína nasadila proti filipínskym plavidlám vodné delá. Filipínsky prezident Ferdinand Marcos mladší v pondelok uviedol, že Filipíny útok nebudú opätovať. Jeho vyjadrenie je napojené na skutočnosť, že Manila presadzuje svoju suverenitu v spornom Juhočínskom mori. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Nebudeme opakovať skutky čínskej pobrežnej stráže," znela pondelková odpoveď prezidenta Marcosa na otázku, či Manila pri odplate použije vodné delá. Zároveň dodal, že úlohou pobrežnej stráže nie je vytvárať a zvyšovať napätie medzi krajinami.

Marcos skonštatoval, že Filipíny sa budú aj naďalej pokúšať vyriešiť incidenty v Juhočínskom mori diplomatickou cestou.

Hovorca filipínskej pobrežnej stráže v stredu uviedol, že stratégia, ktorú Manila zvolila, je odhaliť čínske správanie a následne dosiahnuť jeho medzinárodné odsúdenie.

Peking vyslal stovky lodí pobrežnej stráže a iných plavidiel, aby upevnil svoje nároky v Juhočínskom mori, ktoré predstavuje dôležitú vodnú cestu. Koná aj napriek tomu, že Medzinárodný trestný súd (ICC) uznal, že jeho nároky nie sú právne podložené.

K poslednej konfrontácii došlo 30. apríla, Filipíny vtedy čínsku pobrežnú stráž obvinili, že použila vysokotlakové vodné delo a poškodila loď filipínskej pobrežnej stráže. K incidentu došlo, keď filipínske plavidlá prevážali zásoby paliva, jedla a vody rybárom na atole Scarborough Shoal.