Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy, pondelok 6. mája 2024. Foto: TASR/AP

Podľa izraelskej armády išlo o nálety na ciele palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na východe Rafahu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rafah 6. mája (TASR) - Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Podľa izraelskej armády išlo o nálety na ciele palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na východe Rafahu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že je ho vojnový kabinet bude pokračovať v operácii v Rafahu s cieľom vystupňovať tlak na Hamas, aby prepustil zvyšných izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, i v záujme dosiahnutia ďalších vojenských cieľov krajiny.

Po vypuknutí vojny v Pásme Gazy sa uchýlilo do Rafahu asi 1,5 milióna ľudí z celkového počtu vyše 2,2 milióna obyvateľov Pásma Gazy. Humanitárne skupiny uvádzajú, že počas vojny tam nachádza útočisko vyše milión ľudí.

Vedenie Hamasu v pondelok súhlasilo s návrhom dohody o prímerí, ktorú predstavili sprostredkovatelia z Kataru a Egypta, Izrael však uviedol, že tento návrh je pre neho neprijateľný, pripomína Reuters.

Úrad premiéra Netanjahua však informoval, že Izrael napriek tomu vyšle svoju delegáciu na schôdzku so sprostredkovateľmi v záujme dosiahnuť prijateľnú dohodu.