Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia

Médiá: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov

Satelitná snímka ukazuje stany a iné provizórne bývanie postavené okolo oblasti utečeneckého tábora Tel al-Sultan uprostred izraelskej vojny proti Hamasu v Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelský kabinet už o návrhu diskutoval a dohoda má byť údajne čoskoro postúpená sprostredkovateľom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jeruzalem 26. apríla (TASR) - Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajský kanál Channel 12.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy, napísal Channel 12.

Izraelský kabinet už o návrhu diskutoval a dohoda má byť údajne čoskoro postúpená sprostredkovateľom. Podľa kanálu Channel 12 chce Izrael takto obísť požiadavky Hamasu na trvalé prímerie. Ďalšie detaily o dohode bezprostredne neboli známe.

Izraelské médiá informovali, že na piatok sú v Tel Avive naplánované rozhovory medzi izraelskými vyjednávačmi a egyptskou delegáciou s cieľom obnoviť rokovania o prepustení rukojemníkov, ktorých militanti zajali počas útoku zo 7. októbra.

Hamas začiatkom apríla uviedol, že neustúpi od svojich požiadaviek na uzavretie dohody o prímerí v Pásme Gazy. Hnutie trvá na trvalom prímerí a na úplnom stiahnutí izraelských jednotiek z vojnou zmietanej palestínskej enklávy.

Podľa izraelských médií sa Káhira, ktorá pôsobí ako sprostredkovateľ medzi Izraelom a Hamasom, snaží dosiahnuť dohodu medzi znepriatelenými stranami, aby zabránila plánovanej operácii izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V tomto meste, ktoré leží pri hraniciach s Egyptom, našlo po vypuknutí vojny v Gaze útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov.

Izrael odhaduje, že v Pásme Gazy je ešte 129 zo zhruba 250 ľudí unesených počas útoku Hamasu zo 7. októbra, pričom 34 z nich je podľa izraelskej armády mŕtvych.