Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia

Rusko: Britské vojenské objekty sa môžu stať cieľmi ruských útokov

Na archívnej snímke stíhačka. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo britského veľvyslanca v Moskve Nigela Caseyho.

Moskva 6. mája (TASR) – Rusko v pondelok varovalo Spojené kráľovstvo, že Moskva môže podniknúť útoky proti britským vojenským objektom a zbraniam na Ukrajine či inde vo svete, ak Ukrajina počas útokov na ruskom území použije britské zbrane. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo britského veľvyslanca v Moskve Nigela Caseyho. Tlmočilo mu oficiálny protest proti vyjadreniam ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Davida Camerona, ktorý vyhlásil, že Ukrajina má právo použiť britské zbrane na útoky proti Rusku. Podľa ruskej diplomacie z Cameronových výrokov vyplýva, že Británia je teraz de facto súčasťou konfliktu.

"Varovali sme (veľvyslanca) Caseyho, že odpoveďou na ukrajinské útoky proti Rusku, pri ktorých budú použité britské zbrane, môže byť reakcia namierená proti britským vojenským objektom a vojenskému materiálu na Ukrajine a inde vo svete," vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

"Predvolali sme si veľvyslanca, aby sa zamyslel nad nevyhnutnými katastrofickými následkami nepriateľských krokov Londýna a aby sme okamžite, jednoznačne a čo najrozhodnejšie odmietli agresívne a provokatívne vyhlásenia hlavy (britského) ministerstva zahraničných vecí," dodáva ruské ministerstvo.

Cameron minulý štvrtok povedal, že Londýn nemá problém s tým, aby Ukrajina použila zbrane dodané Britániou na zasiahnutie cieľov na ruskom území. "Ukrajina na to má právo. Rusko útočí na Ukrajine, preto je pochopiteľné, že Ukrajina chce mať istotu, že sa bráni," vyhlásil Cameron pre Reuters.