Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. mája 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti by sa mohli od 1. júla skrátiť z 22.00 h do 20.00 h. Zabezpečiť to má pozmeňujúci návrh zákona, ktorý popoludní predstavila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Zároveň sa v ňom navrhuje, aby boli pediatri v rámci svojich bežných ordinačných hodín v ambulanciách pacientom k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň ordinovali do 18.00 h.



Bratislava - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže zvyšuje dotáciu na budovanie nových miest v materských a základných školách. V rámci otvorenej výzvy z Plánu obnovy a odolnosti zvýšilo celkovú sumu z pôvodných 82 miliónov eur na vyše 128 miliónov eur.



Bratislava - Do konca mája 2024 dostanú ľudia na predčasnom dôchodku oznámenie od Sociálnej poisťovne o úprave výšky dôchodku. Týka sa to poberateľov dôchodku, ktorí odpracovali 40 rokov a vznikol im nárok na predčasný dôchodok pred 1. januárom 2023.



Bratislava - Ministerstvo vnútra po nápore žiadostí o cestovný pas zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať 30-dňovú lehotu na vydanie dokladu. Pripomína, že občania Slovenskej republiky vrátane detí môžu v rámci Európskej únie a Schengenu využiť občiansky preukaz s fotografiou.



Bratislava - Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union si vyplatili dividendy spolu vo výške viac ako 24 miliónov eur. Dôvera v marci akcionárom vyplatila takmer 20 miliónov eur, Union 4,5 milióna eur. Upozornil na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.



Bratislava - Železnice Slovenskej republiky vlani výrazne zlepšili svoje hospodárenie. Zo straty vyše 78 miliónov eur v roku 2022 sa dostali do zisku 2,14 milióna eur. Vyplýva to z účtovnej závierky spoločnosti.



Bratislava - Premiér Robert Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Zajtra sa v Baku stretne s prezidentom krajiny Ilhamom Alijevom, s ktorým bude rokovať o prehĺbení bilaterálnych vzťahov s dôrazom na ekonomickú spoluprácu.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) pred 30. rokovaním vlády SR 2. mája 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Kyjev - Kyjev popoludní vyzval svojich spojencov, aby neuznali Vladimira Putina za legitímneho prezidenta Ruskej federácie. Putin po víťazstve v marcových voľbách zloží prezidentský sľub zajtra v Kremli. Slovenskú republiku bude na inaugurácii zastupovať chargé d'affaires, oznámilo slovenské Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. Účasť avizovalo aj Francúzsko prostredníctvom svojho veľvyslanca v Rusku. Česká republika a Nemecko informovali, že na Putinovej inaugurácii sa nezúčastnia.



Madrid - Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Philip Lane uviedol, že najnovšie ekonomické údaje z eurozóny posilnili jeho presvedčenie, že inflácia sa vracia k dvojpercentnému inflačnému cieľu. To zvyšuje predpoklad, že banka pristúpi k prvému zníženiu úrokových sadzieb na zasadnutí v júni.



Brusel/Varšava - Európska komisia sa chystá ukončiť konanie voči Poľsku týkajúce sa stavu právneho štátu, ktorý podľa nej už nie je ohrozený. Vyplýva to zo záverov analýzy eurokomisie zverejnených dnes.



Brusel/Paríž - Izrael musí upustiť od pozemnej ofenzívy v Rafahu na juhu Pásma Gazy, vyhlásil popoludní šéf európskej diplomacie Josep Borell. Dodal, že EÚ a medzinárodné spoločenstvo "môžu a musia" konať, aby takémuto scenáru zabránili.

- Predstaviteľ palestínskeho militantného hnutia Hamas varoval, že rozhodnutie Izraela evakuovať východnú časť mesta Rafah povedie k zastaveniu rokovaní o prímerí v Pásme Gazy a výmene rukojemníkov.



Bratislava - Na západnom a v časti stredného Slovenska treba poobede počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa.



Bratislava - Slovenskí hokejisti vstúpili do záverečného bloku prípravy pred odchodom na svetový šampionát v Česku (od 10. do 26. mája). Na dnešnom zraze sa realizačnému tímu hlásilo 26 hráčov, na MS ich pocestuje 25. Čaká ich jeden tréning a zajtra po zápase s USA v Bratislave by mali tréneri oznámiť konečnú nomináciu na šampionát.