Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Počasie

Silné búrky zničili časť viníc v Burgundsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V Burgundsku podľa očitých svedkov padali krúpy vo veľkosti pingpongovej loptičky.

Paríž 2. mája (TASR) - Búrky, ktoré v stredu zasiahli severovýchod Francúzska a vyžiadali si najmenej jednu obeť, spôsobili značné škody v tamojších vinohradoch, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

V Burgundsku podľa očitých svedkov padali krúpy vo veľkosti pingpongovej loptičky. Vinári v oblasti mesta Chablis pre Reuters uviedli, že ich vinič je zničený, pričom to ohrozí úrodu aj v ďalších rokoch. Zasiahnutých bolo najmenej 60 percent viníc, spresnil jeden z pestovateľov.

Varovanie pred búrkami na stredu večer a noc na štvrtok vydali meteorológovia pre 19 departementov v strednej a severovýchodnej časti Francúzska.

Výčiny počasia následne výrazne zasiahli najmä oblasť Île-de-France, kde si vynútili uzavretie dvoch parížskych letísk - Orly a Roissy-Charles-de-Gaulle, kde došlo k zaplaveniu terminálu 2. Odklonené lety presmerovali na iné letiská. Komplikovaná bola aj situácia v cestnej doprave, pretože na mnohých miestach boli zaplavené cesty.

Na sociálnych sieťach sa šíri fotografia i videozáznam zásahu Eiffelovej veže v Paríži bleskom počas stredajšej nočnej búrky.