Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Poprad zdobia tisícky tulipánov, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

Ilustračné foto. Foto: TASR

Mesto na sociálnej sieti informovalo, že cibule priviezli priamo z Holandska.

Poprad 15. apríla (TASR) - Mesto Poprad v týchto dňoch zdobia tisícky tulipánov z Holandska, tento rok vykvitli o niekoľko týždňov skôr. Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21.000 cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že cibule priviezli priamo z Holandska.

"Túto jar kraľujú klasické farby - červená, biela, žltá a ostatný mix farieb. Obyvatelia i návštevníci mesta sa z nich môžu tešiť na veľkom kruhovom objazde, na Námestí sv. Egídia, na sídlisku Juh pri kostole sv. Cyrila a Metoda, na Štefánikovej i Levočskej ulici, v predstaničnom parku a aj na ostatných kruhových objazdoch," uviedla vedúca oddelenia životného prostredia na tamojšom mestskom úrade Daniela Gerčák Polaštiková s tým, že súčasťou jarnej výsadby je aj cesnak obrovský a korunkovka kráľovská. Jarná výzdoba mesta podľa nej rozkvitla tento rok približne o tri týždne skôr ako po ostatné roky.

Po odkvitnutí tulipánov sa cibule vyberú, poškodené vytriedia a zvyšok sa po očistení uskladní. Pred jesenným vysádzaním sa následne doplnia požadované počty cibuliek. Tulipány po odkvitnutí nahradia letničky. Tie sú vysádzané po celom meste, teda všade tam, kde sú kvetinové záhony a mobilná zeleň. Výsadbe letničiek, rovnako ako výsadbe tulipánov, predchádza detailná príprava. "Každý záhon má svoj vlastný grafický návrh s druhmi kvetín, počtom kusov a farebným zložením. Letničky začneme sadiť už v tomto týždni do mobilných nádob a všade tam, kde nie sú vysadené tulipány. Tie kvitnú prakticky až do konca septembra," objasnila Gerčák Polaštiková.