Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Takto sa slovenské mestá zapoja do dnešnej Hodiny Zeme

Ilustračná snímka Foto: TASR - Erika Ďurčová

Urobiť tak môžu vypnutím osvetlenia a spotrebičov vo svojich domácnostiach v sobotu 19. marca od 20.30 h do 21.30 h.

Partizánske 19. marca (TASR) - Do akcie Hodina Zeme, ktorá má za cieľ upozorniť na svetelné znečistenie planéty, sa môžu zapojiť aj obyvatelia Partizánskeho. Urobiť tak môžu vypnutím osvetlenia a spotrebičov vo svojich domácnostiach v sobotu 19. marca od 20.30 h do 21.30 h. V tomto čase pripravilo mesto v spolupráci s partnermi aj menší program na Námestí SNP v podobe sprievodu s lampiónmi.

Podujatie na námestí podporili skupina Folktón, Folkový klub a nadšenci bubnovania. Jeho organizátormi sú mesto Partizánske, miestny mládežnícky parlament, informačné centrum mladých a Mestská umelecká agentúra Partizánske. TASR o akcii informovala Martina Skaličanová z Mestského úradu v Partizánskom.

Časť Banskej Bystrice sa dnes večer na hodinu ponorí do tmy

Banská Bystrica sa po roku dnes večer opäť ponorí na jednu hodinu do tmy. Zapojí sa tak do celosvetovej ekologickej akcie Hodina Zeme, ktorá je najväčšou kampaňou zameranou na zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti klimatických zmien. Zhasnutím svetla na 60 minút sa pridá k spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty.

Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, dnes od 20.30 do 21.30 h bude vypnuté verejné osvetlenie na hlavnej ceste I/66 na Stavebnej ulici.

"Úsek cesty od Kauflandu po križovatku miestnej časti Majer nekrižujú chodníky, preto je znížené riziko ohrozenia zdravia a majetku chodcov. Čiastočne sa vypne aj osvetlenie na Hodinovej veži na Námestí SNP," dodala Sekerešová.

V Trnave a Hlohovci vypnú pamiatky

Mestá Trnava i Hlohovec sú pravidelnými účastníkmi celosvetovej ekologickej akcie Hodina Zeme a pripoja sa k nej aj v sobotu 19. marca.

V krajskom meste podľa informácií hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča bude v čase od 20.30 do 21.30 h vypnutá iluminácia viacerých najznámejších historických objektov – Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa, stredovekých hradieb a Bernolákovej brány, tiež mestskej veže a sochy Najsvätejšej Trojice na centrálnom Trojičnom námestí. Mesto pravidelne vyzýva na účasť na podujatí aj svojich občanov obmedzením či vypnutím svetiel vo svojich domácnostiach.

Hodinu budú ponorené do tmy aj tri kostolné veže v Hlohovci. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej ide o kostoly sv. Michala Archanjela na Námestí sv. Michala, Ducha svätého na Námestí sv. Cyrila a Metoda (pod Beranom) a Všetkých svätých – Františkánsky kláštor na Františkánskom námestí.

Do Hodiny Zeme sa zapoja aj v Kremnici

Do celosvetového projektu Hodina Zeme sa v sobotu 19. marca zapoja aj v Kremnici. Do tmy sa ponorí dominanta mesta Mestský hrad Kremnica a tiež budova Múzea mincí a medailí v Kremnici.

Hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Solčányiová uviedla, že tieto objekty sa ponoria do tmy v rovnakom čase ako ostatné významné budovy a historické pamiatky sveta, a to od 20.30 h do 21.30 h.

Zhasnú aj Košice

Samospráva mesta Košice sa v sobotu (19.3.) zapojí do celosvetového klimatického projektu Hodina Zeme. V rámci tejto ekologickej iniciatívy sa na hodinu ponorí do tmy Dóm Sv. Alžbety a vypnuté bude verejné osvetlenie na jednej z najrušnejších košických ciest na Alejovej ulici. Hodina Zeme potrvá od 20.30 do 21.30 h.

"Stotožňujeme sa s myšlienkou projektu, ktorou je upriamiť pozornosť na ochranu životného prostredia, a preto sa do projektu každoročne zapájame bez zaváhania. Vypnutím verejného osvetlenia na Alejovej ulici a vypnutím nasvietenia našej najväčšej dominanty sa pripojíme k miliarde ľudí na celom svete, ktorej klimatické zmeny nie sú ľahostajné," uviedol primátor Richard Raši. 

Magistrát mesta ďalej uviedol, že do projektu sa môžu zapojiť aj obyvatelia Košíc, keď o 20.30 h na hodinu zhasnú svetlá vo svojej domácnosti či firme.

Hodina Zeme je najväčšou celosvetovou kampaňou zameranou na zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti klimatických zmien. Zhasnutím svetla na 60 minút vytvára symboliku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k ochrane životného prostredia môže prispieť každý. Projekt odštartoval v roku 2007 v Sydney, keď svetlá a elektrospotrebiče vyplo 2,2 milióna domov a podnikov. Každoročne sa pripája väčší počet firiem, škôl, miest a obyvateľov.

Košice sa do projektu oficiálne prvýkrát zapojili v roku 2010.

Pridáva sa aj Žilinská univerzita

Žilinská univerzita (ŽU) sa druhýkrát zapojí do celosvetovej kampane Hodina Zeme a dnes večer vypne na jednu hodinu osvetlenie hlavnej budovy a informačných tabúľ v univerzitnom areáli v Žiline. TASR o tom informovala Katarína Géčová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU.

S nápadom zapojiť sa do Hodiny Zeme prišli podľa nej minulý rok členovia študentského časopisu ŽUŽO, pričom im vedenie univerzity vyšlo v ústrety a myšlienku podporilo. "Sme radi, že sa univerzita rozhodla opäť zapojiť do tejto kampane. Ľudstvo by malo začať brať ohľad na našu planétu Zem a uvedomovať si následky svojej činnosti v celom ekosystéme. Hodina Zeme je skvelá príležitosť, ako poukázať na tieto dôsledky," povedal študent ŽU a redaktor časopisu ŽUŽO Lukáš Žatko.

Hodina Zeme je najväčšie celosvetové podujatie so zapojením verejnosti, ktoré každý rok organizuje Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Kampaň sa snaží poukázať na ekologické problémy súčasnosti – globálne otepľovanie, klimatické zmeny, úbytok lesov, znečisťovanie planéty, svetelné znečistenie. Symbolom kampane je vypínanie verejného osvetlenia, osvetlenia budov, pamiatok či iných objektov. Hodina Zeme sa prvýkrát konala v roku 2007 v austrálskom Sydney, osvetlenie vtedy zhaslo viac ako dva milióny domácností. V minulom roku sa do Hodiny Zeme zapojilo 172 krajín a viac ako miliarda ľudí po celom svete.

Počas Hodiny Zeme vypne Prešov tisíce svietidiel verejného osvetlenia

Do dnešného projektu Hodina Zmene sa zapojí aj mesto Prešov. K vypnutiu viac ako 8.720 svietidiel verejného osvetlenia dôjde od 20.30 h do 21.30 h, informovala radnica.

Hodiny Zeme je príspevkom k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie. Primátorka Andrea Turčanová preto vyzýva Prešovčanov, aby sa spoločne do celosvetovej akcie zapojili, keďže je potrebné na tieto globálne problémy upozorňovať, no zároveň aj reálne pomôcť. "Dôležité je začať od seba a motivovať svoje okolie robiť aj malé ekologické zmeny vo svojom každodennom živote," uviedla.

Do projektu sa môže zapojiť každý, kto v danom čase zhasne alebo stlmí svetlá vo svojich domácnostiach či firmách.

Mesto Prešov uvádza, že ušetrená energia na verejnom osvetlení počas Hodiny Zeme podľa výpočtov predstavuje 972,4 kilowatthodiny, z emisií oxidu uhličitého to je 370 kilogramov.

V rámci tejto najväčšej celosvetovej ekologickej aktivity sa dočasne ponárajú do tmy aj také monumenty ako Eiffelova veža v Paríži, socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro či rímske Koloseum.